America a ales, americanii nu prea sunt de acord

Data publicării:
Protests Erupt Around Country Day After Donald Trump Elected President
CHICAGO, IL - NOVEMBER 09: Demonstrators protest outside the Chicago Theatre November 9, 2016 in Chicago, Illinois. Thousands of people across the United States took to the streets in protest a day after Republican Donald Trump was elected president, defeating Democrat Hillary Clinton. (Photo by John Gress/Getty Images)

Victoria lui Donald Trump a scos mii de americani în stradă. Şi n-au ieşit de bucurie, ci furioşi că vor fi conduşi în următorii patru ani de excentricul magnat. Au fost şi momente violente în timpul protestelor - demonstranţii au dat foc unor coşuri de gunoi şi au spart vitrinele mai multor magazine. Câţiva manifestanţi au fost reţinuţi.

„E rasist, sexist, e neonazist şi nu merită să ne conducă ţara”, spune o tânără protestatară.

„Credeam că nu poate exista cineva la fel de prost ca George W. Bush, dar el (Donald Trump – n.r.) a reuşit asta”, spune unul dintre liderii protestatarilor, un bărbat de culoare.

Din Los Angeles, Chicago şi New York până peste ocean, în Londra, mii de oameni şi-au arătat supărarea. Cu toţii îl numesc pe Donald Trump un demagog care nu are ce căuta la Casa Albă.

Michael Moore, regizor: „Avem un sistem de vot învechit, care funcţionează prost şi care l-a făcut pe el preşedinte.”

E un gunoi şi trebuie să plece! Trebuie să-l suspendăm!”, spune un foarte tânăr participant la demonstraţiile anti-Trump.

Astfel de manifestaţii au avut loc în zeci de oraşe din America. Cele mai importante, în Los Angeles şi New York, dar proteste de amploare au avut loc şi în Boston, Miami şi Philadelphia. În unele locuri, oamenii au incendiat pubele, au spart geamurile magazinelor şi s-au îmbrâncit cu poliţiştii care au intervenit cu gaze lacrimogene. Ce spun demonstranţii:

(Oamenii - n.r.) nu vor habotnicie, nu vor rasism sau misoginism”.

„Respingem preşedintele-ales, respingem preşedintele-ales!”

Cele mai mari proteste au fost, însă, în California, stat în care Hillary Clinton a câştigat detaşat alegerile. Los Angeles, San Francisco şi Oakland sunt trei dintre oraşele californiene în care americanii au ieşit în număr mare pe străzi.

California este statul cu cea mai puternică economie din America iar tinerii de aici se gândesc deja la soluţii radicale. Au pornit o revoltă pe reţelele de socializare. Denumită „Cali.frexit” sau „CalExit”, mişcarea cere separarea statului american de restul ţării.

Şi Internetul s-a împărţit în două tabere: pro şi anti-Trump. Gruparea de hackeri Anonymous îndeamnă americanii să se opună în stradă noii administraţii. Iar pe Twitter a început să se răspândească mesajul „CalExit”. Cu mare repeziciune se distribuie şi „NotMyPresident”, care îndeamnă la rezistenţă împotriva lui Donald Trump şi „TwitterBlackOut”, prin care oponenţii noului preşedinte sunt încurajaţi să posteze fotografii negre pe reţelele sociale, ca să arate că nu sunt de acord cu ideile susţinute în campania electorală de preşedintele ales.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri