Lovitură pentru Hillary Clinton, cu zece zile înainte de alegeri. Reacțiile celor doi candidați

Data actualizării: Data publicării:
colaj hillary clinton donald trump

Este scandal în America cu doar 10 zile înainte de alegerile pentru un nou preşedinte. Hillary Clinton, candidata democrată creditată momentan cu cele mai multe şanse, este din nou în vizorul FBI.

Investigatorii cercetează noi elemente care au legătură cu ancheta e-mailurilor clasificate ale fostului secretar de stat. Este vorba despre corespondenţe electronice găsite într-un laptop pe care o colaboratoare a lui Hillary Clinton îl folosea împreună cu fostul ei soţ.

Situaţia îi dă din nou apă la moară contracandidatului lui Hillary Clinton. Donald Trump spune că noul scandal este mai mare decât Watergate!

Apariţia informaţiilor noi nu a fost anunţată direct de FBI, ci de către membri republicani ai Congresului, care au fost înştiinţaţi printr-o scrisoare a directorului instituţiei.

„Într-un caz separat, FBI a descoperit existenţa unor e-mailuri care aparent sunt pertinente pentru această investigaţie (n.red: cazul lui Hillary Clinton). (..) Am fost de acord ca FBI să ia măsurile corespunzătoare pentru a permite anchetatorilor să examineze aceste e-mailuri, astfel încât să determine dacă ele conţin informaţii clasificate”, se arată într-un comunicat FBI citat de Reuters.

Mai exact, anchetatorii au găsit e-mailurile în dispozitive confiscate de la Huma Abedin, mâna dreaptă a candidatului democrat, şi de la soţul acesteia, un fost congresman, anchetat de FBI într-un alt scandal sexual.

Reacția lui Hillary Clinton

„Poporul american merită să primească informaţiile complete şi detaliate imediat. Însuşi directorul (FBI - n.red.) a spus că nu ştie dacă e-mailurile despre care vorbeşte în scrisoare sunt relevante sau nu. Sunt încrezătoare că acestea nu vor schimba rezultatul la care s-a ajuns în iulie”, a declarat Hillary Clinton într-o primă reacție după izbucnirea noului scandal.

Hillary Clinton a fost anchetată de FBI pentru că, pe vremea când era secretar de stat, şi-a folosit e-mailul personal pentru a transmite informaţii de serviciu, în loc să utilizeze un server protejat. Totuşi, în luna iulie, FBI recomanda ca Hillary Clinton să nu fie pusă sub acuzare.

Și Donald Trump a reacţionat imediat la veştile de ieri.

„Scandalul acesta e mai mare decât Watergate! Respect faptul că FBI şi Departamentul de Justiţie au curajul să îndrepte greşeala îngrozitoare pe care au făcut-o (închiderea anchetei, n.red.) A fost o greşeală teribilă a justiţiei, pe care americanii au înţeles-o pe deplin şi toată lumea speră că ea e pe cale să fie îndreptată”, a spus candidatul republican.

Scandalul e-mailurilor este unul dintre subiectele pentru care Donald Trump a atacat-o des în campanie pe contracandidata sa, ameninţând chiar că, dacă va fi ales, va numi un procuror ca să o ancheteze.

Înainte de izbucnirea scandalului, un sondaj Reuters indica un avans al lui Hillary Clinton cu șase puncte procentuale față de rivalul său republican.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri