Puterile şi atribuţiile preşedintelui american

Data publicării:
Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City

Preşedintele Statelor Unite este considerat cel mai puternic om de pe planetă. Este şeful celei de-a doua armate ca mărime din lume, totodată omul care poate apăsa butoanele celui mai mare arsenal nuclear. Sunt atribuţii care conferă puteri, dar preşedintele american nu poate face şi desface chiar orice, în materie de politică internă sau externă. În plus, Şeful Casei Albe trebuie să dea periodic raportul Congresulului despre starea naţiunii.

În Statele Unite, preşedintele are puterea executivă. Nu e doar şeful statului, ci şi şeful guvernului. În America, preşedintele este şi comandantul suprem al forţelor armate. Poate trimite trupe pentru a lua parte la operaţiuni militare peste hotare, dar nu poate declara de unul-singur război unei ţări. O astfel de decizie trebuie votată în Congres. În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, ne amintim cu toţii, a promis că va distruge într-un foarte scurt timp gruparea teroristă Stat Islamic.

Donald Trump: „Şi mai este gruparea ISIS. Pentru ei, am un mesaj simplu: zilele lor sunt numărate. Nu le voi spune unde şi nu le voi spune cum.”

În Statele Unite, preşedintele numeşte membrii Cabinetului, şefii agenţiilor federale, judecătorii federali şi ambasadorii însă toate desemnările pe care le face au nevoie de confirmarea Senatului. De asemenea, el este cel care negociază şi semnează tratatele internaţionale, care ulterior trebuie aprobate de Senat.

Preşedintele american implementează legile adoptate de Congres, dar îşi poate exercita şi dreptul de veto împotriva unor măsuri cu care nu este de acord. Aceste legi vor putea fi adoptate ulterior doar cu votul majoritar a două treimi din Senat şi Camera Reprezentanţilor.Tot preşedintele are şi puterea de a emite decrete. Predarea de ştafetă de la Casa Albă va însemna, cel mai probabil, şi anularea multor decizii luate de Barack Obama prin decret prezidenţial. Unele dintre aceste decizii ar putea fi anulate chiar din prima zi de mandat a viitorului preşedinte.

Donald Trump: „Vom începe cu anularea şi înlocuirea dezastrului cunoscut drept Obamacare. În prima zi, vom începe să ridicăm un zid impenetrabil, înalt, puternic, frumos la graniţa de sud. Când vom câştiga, vom suspenda programul de acceptare a refugiaţilor sirieni. Administraţia Trump va pune capăt oribilului acord de parteneriat transpacific. A negociat un acord dezastruos cu Iranul şi apoi am privit cum Iranul a ignorat condiţiile, înainte să se fi uscat cerneala. Iranului nu i se poate permite să aibă arme nucleare.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri