Americanii, sub teroarea uraganului Nate

Data publicării:
New Orleans Prepares For Hurricane Nate To Make Landfall Over Weekend
Foto: Guliver/GettyImages

Americanii trăiesc din nou teroarea uraganului: zeci de milioane de oameni din sudul Statelor Unite se pregătesc să înfrunte o teribilă furtună care a făcut deja cel puţin 28 de morţi în America Centrală. În plus, localnicii din Costa Rica au fost avertizaţi să fie cu ochii în patru: puhoaiele au avut atâta forţă, încât au luat cu ele şi crocodilii din râuri şi i-au dus aproape de casele oamenilor.

În Costa Rica, uraganul Nate a lovit cu vânt de peste 100 de kilometri de oră. A adus un potop ce a provocat inundaţii de proporţii şi alunecări de teren periculoase. O jumătate de milion de oameni nu au apă de băut şi nici şanse să primească ajutor: sute de drumuri au fost rupte de puhoaie.

„O să trimitem tractoare în zonele afectate cu mâncare, apă şi medicamente. În acelaşi timp, o să curăţăm drumurile acolo unde putem, deşi posibilităţile sunt mici, pentru că încă sunt mulţi nori la altitudine mică şi munca ne este îngreunată. Am trimis şi avioane pentru a supraveghea situaţia”, a anunțat președintele din Costa Rica, Luis Guillermo Solis.

În Honduras, peste 10 mii de localnici sunt sinistraţi şi ameninţaţi de foamete.

„Furtuna a luat aproape tot ce aceşti oameni aveau în casă. Au luat micul dejun acasă, dar nu au mai mâncat nici la prânz, nici la cină, pentru că au pierdut tot. Aşteptăm orice ajutor şi va fi binevenit, pentru că plâng de foame copiii”, spune un martor ocular.

Toate aceste necazuri s-ar putea abate şi asupra statelor americane Alabama, Louisiana şi Mississippi, unde a fost declarată stare de urgenţă. În zona oraşului New Orleans, devastat de uraganul Katrina în 2005, localnicii au primit ordin de evacuare.

„Cea mai mare temere a noastră în cazul acestei furtuni, pentru că toate sunt diferite, nu este ploaia, ci vântul puternic. Ordon evacuarea obligatorie a Venetian Isles, Lake Catherine şi Irish Bayou din zona oraşului New Orleans”, a anunțat primarul din New Orleans, Mitch Landrieu.

În zonele pentru care a fost emisă alerta de uragan, localnicii se pregătesc deja şi îşi pun la adăpost lucrurile de valoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri