Bursa de la New York s-a prăbușit din nou, bursele din Asia deschid în scădere. Ce spun analiștii

Data actualizării: Data publicării:
bursa new york
Foto: Guliver/GettyImages

Bursa din New York s-a prăbuşit dramatic, joi, pentru a doua oară în ultima săptămână. Indicele de reper al bursei, Dow Jones, a încheiat şedinţa de tranzacţionare cu o pierdere de 4,15 la sută. Şi indicii Nasdaq şi Standard and Poors 500 au fost pe minus, cu aproape 4%. Prăbuşirea bursei din New York vine după o zi de calm.

Dow Continues Decline, Dropping Over 300 Points In Early Trading
Foto: Guliver/GettyImages

ACTUALIZARE 6:30 Scăderile de la bursă i-au costat pe cei mai bogaţi 500 de oameni din lume în total peste 90 de miliarde de dolari. 20 dintre ei au pierdut cel puţin câte un miliard fiecare. Cel mai bogat om al planetei și-a văzut averea diminuată cu peste 5 miliarde de dolari. Detalii, aici.

ACTUALIZARE VINERI, ORA 6:00 După picajul de pe Wall Street, a venit rândul principalelor burse din Asia. Acestea au înregistrat deja pierderi de la deschidere, la fel cum s-a întâmplat şi la începutul săptămânii. La TokYo, indicele Nikkei a scăzut cu aproape 3 procente, iar principalul indice al bursei din Hong Kong a coborat cu 3,3 la sută. Şi la Seul s-a înregistrat o scădere în jur de două procente.


Şi bursele europene au închis joi în scădere, e drept, mai moderată.

Marţi a fost singura zi de uşoară creştere a bursei americane din această săptămână, după ce luni a suferit cea mai mare scădere într-o singură zi din istorie.

Experţii financiari estimează fluctuaţii ale pieţei în perioada următoare, până se va ajunge la o stabilizare. Asta după ce indicele Dow Jones a crescut anul trecut cu 37%.

Indicele Dow Jones a încheiat joi cu o pierdere de peste 1.000 de puncte, pentru a doua oară în această săptămână, relatează CNN.  În timpul ședinței de tranzacționare, indicele a ajuns la a doua cea mai mare scădere din istoria sa, de 4,2%, în timp ce randamentele obligaţiunilor au crescut, potrivit MarketWatch.

Indicele S&P 500 a încheiat tranzacţiile în coborâre cu 3,8%, iar Nasdaq Composite în scădere cu 3,9%, după o nouă şedinţă marcată de fluctuaţii mari ale cotaţiilor acţiunilor. Prin aceste evoluţii, Dow Jones şi S&P 500 au intrat pe o tendinţă de corecţie, evoluţie definită printr-o scădere de 10% faţă de un maxim atins în ianuarie.

Volatilitatea din piaţă s-a menţinut ridicată, iar investitorii nu au putut să constate că piaţa ar atins nivelul minim.

Piaţa a fost dominată de temerile legate de inflaţie, iar randamentele obligaţiunilor au crescut.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a închis în declin cu 1,6%, iar indicele britanic FTSE 100 a coborât cu 1,5%. Indicele MSCI Emerging Market a pierdut 1,2%, scrie News.ro.

Indicele Dow Jones, care urmărește evoluția celor mai performante 30 companii din Statele Unite, a înregistrat săptămâna aceasta cele mai scăderi din istoria sa, după o perioadă de creştere constantă care îl dusese la niveluri record. Faţă de vârful atins la sfârşitul lui ianuarie, căderea este de peste 10 la sută. Această evoluţie este definită drept o corecţie. În aceeaşi situaţie este şi indicele Standard and Poor 500, ce urmăreşte 500 de companii mari.

Părerile specialiștilor

Stelian Muscalu, jurnalist Digi24, realizatorul emisiunii „Business Club”:  „Ceea ce se întâmplă face parte din corecția necesară. Rămâne de văzut dacă e corecție sau prăbușire. Poate fi momentul în care foarte mulți investitori să considere oportun să între în piață și atunci s-ar produce o revenire prin investiții. (...) Dacă ne uităm la ce se întâmplă în economie, lucrurile arată destul de bine, deși statele sunt îndatorate, inclusiv SUA. Indicatorii macroeconomici arată destul de bine. O parte din explicațiile pentru aceste scăderi sunt și acești indicatori. Unul dintre ei a apărut înaintea primei scăderi, o creștere a salariilor în SUA, care aduce după ea efecte nu tocmai dorite. Înseamnă creșterea consumului, a inflației, o scumpire a banilor. (...) Vestea că banii s-ar putea scumpi poate produce nervozitate. (...) Probabil mâine (vineri - n.r.) și bursele europene vor avea de suferit”. 

Ciprian Bârsan, analist economic: „S-ar părea că investitorii sunt stăpâniți de frica creșterii dobânzilor și de aici vedem aceste reacții nervoase ale pieței și aceste scăderi. Piețele la nivel internațional vor fi contaminate de evoluțiile din SUA. Prima zonă va fi cea din Asia, urmând ca dimineață să vedem Europa. Cred că și ea va fi contaminată de ce s-a întâmplat. Cât va mai dura această fluctuaţie? Greu de anticipat. Cert e că informațiile, circulând atât de repede, nu cred că va mai dura această perioadă de incertitudine foarte mult. Lucrurile se vor clarifica, piața se va rebalansa. Atunci, lucrurile vor reintra într-un firesc de care am avut parte atâta timp”.

Richard Quest, jurnalist CNN: „Acesta este indicele Dow 30. A închis în scădere cu 1033 de puncte. Aproape toate companiile majore au închis în jos cu cel puţin 3 la sută. Indicii Dow Jones şi S&P au o evoluţie definită drept corecţie. Şi indicele Nasdaq este tot pe acolo, vreo 9 procente (faţă de nivelul maxim din ianuarie, n. red.). Toate acţiunile urmărite de Dow Jones, din toate sectoarele, sunt pe roşu. 24 dintre ele sunt clasificate drept corecţii, adică o cădere de 10 la sută sau mai mult. Să vă arăt cât de brutală a fost ziua. Aveţi Intel, Caterpillar, în jos cu 5 procente. Boeing, care a avut o creştere fenomenală, acum e jos cu 4,5 la sută”.

O corecţie puternică a preţului acţiunilor poate speria, dar nivelul rămâne încă foarte sus prin comparaţie cu anul trecut, iar economia americană are semnale pozitive.

Jaime Desmond, Ladenburg Thalmann Asset Management: „Volatilitatea de pe piaţă din ultima săptămână a fost cu siguranţă mai dramatică decât ceea ce obişnuia să fie 200 sau 300 de puncte de creştere sau scădere într-o zi. Și credem că aceasta se datorează în principal algoritmilor și tranzacţiilor tehnice. (...) În fond, economia este încă foarte puternică. Vedem că PIB-ul crescând de la trimestru la trimestru, deşi nu la fel de repede cum ne-am dori. FMI tocmai a venit cu previziunile potrivit cărora ne putem aștepta la un avans de 3,9%. Cu siguranţă este un semn pozitiv”.

Christine Romano, jurnalist CNN Money: „Ce a provocat tumultul de la bursă? Cel mai mare motiv este frica de inflaţie. Priviţi piaţa muncii. Creşterea numărului locurilor de muncă este solidă, iar rata şomajului este la minime istorice, companiile fac eforturi să găsească şi să-şi păstreze angajaţii. Asta înseamnă că trebuie să îi plătească mai bine. Salariile cresc în sfârşit, ceea ce este foarte bine, dar pe Wall Street a apărut îngrijorarea. Ani de zile, creşterea stabilă a economiei şi inflaţia scăzută erau minunate pentru acţiuni, profiturile companiilor au crescut, Rezerva Federală a ţinut dobânzile mici, dar dacă va creşte inflaţia, Rezerva Federală ar putea fi nevoită să crească rata dobânzii mai agresiv, făcând să fie mai scump pentru companii să se împumute pentru a investi şi a creşte. Nu mă înţelegeţi greşit, inflaţia este încă la un minim istoric. Experţii Rezervei Federale estimează că tendinţa va continua, previziunea este sub 2 la sută anul acesta, dar investitorii nu sunt atât de siguri. Deocamdată este prea devreme să ne dăm seama dacă piaţa s-a supraîncălzit sau doar ia o pauză de creştere”.

Citiți și: 

Panică pe Wall Street. Cea mai mare prăbușire a Dow Jones

Explicații pentru scăderea burselor în întreaga lume. Cât de afectată va fi România

Undă de șoc pe bursele din întreaga lume, după prăbușirea indicelui Dow Jones

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri