CIA, acuzată de „incompetență devastatoare”

Data publicării:
CIA Responds To Senate Intelligence Report
LANGLEY, VA - JULY 9: The CIA symbol is shown on the floor of CIA Headquarters, July 9, 2004 at CIA headquarters in Langley, Virginia. Earlier today the Senate Intelligence Committee released its report on the numerous failures in the CIA reporting of alleged Iraqi weapons of mass destruction. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a acuzat CIA de „incompetență devastatoare” pentru că a stocat informații sensibile într-un singur loc. Acuzația vine după ce organizația pe care o conduce a dezvăluit, marți, că CIA a elaborat peste o mie de programe de tip malware, viruși informatici și troieni, pentru a infiltra și a prelua controlul asupra telefoanelor inteligente și televizoarele, chiar și atunci când acestea sunt închise. Acum, FBI și CIA caută sursa dezvăluirilor WikiLeaks. Între timp, directorul FBI a declarat că nu există intimitate absolută în America.

Astăzi, fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a promis ajutor companiilor ale căror dispozitive au fost interceptate.

„Acesta este un act de o incompetență devastatoare, de a crea un asemenea arsenal și de a-l păstra în același loc. Vreau să anunţ astăzi că, după ce am evaluat paşii pe care trebuie să îi urmăm şi având în vedere solicitările venite de la unii dintre producători, am luat decizia de a colabora cu ei pentru a le oferi acces exclusiv la detaliile tehnice suplimentare pe care le avem (privind sistemele de interceptare folosite de CIA, n.r.) pentru ca astfel să poată fi făcute îmbunătăţiri şi scoase pe piaţă pentru ca oamenii să se simtă protejaţi”, a declarat Assange. 

În urma dezvăluirilor WikiLeaks James Comey, directorul FBI, a declarat că orice conversaţie, oricât de personală, poate ajunge la un moment dat la o terţă persoană.

 Chiar şi discuţiile cu soţul sau soţia, cu preotul, cu avocatul nu sunt complet private în America. În anumite împrejurări, un judecător ne poate obliga pe oricare dintre noi să mărturisim în instanţă conţinutul acestor discuţii private. Nu există intimitate absolută în America!”, a spus directorul FBI, James Comey.

FBI şi CIA caută vinovatul

FBI şi CIA caută acum sursa dezvăluirilor Wikileaks. În acest moment, sunt mai mulţi suspecţi. CIA îşi verifică angajaţii care au avut acces la informaţiile dezvăluite de Wikileaks, dar şi contractorii străini cu care agenţii americani au colaborat.

Evident, nu este exclusă implicarea unei ţări străine şi primele suspiciune se îndreaptă către Rusia. Dacă Moscova a organizat această scurgere de informaţii, întrebarea este cum a obţinut documentele. A reuşit să pătrundă în sistemele informatice ale CIA sau poate are o „cârtiţă" în agenţia americană de informaţii? Rusia nu pare afectată de aceste suspiciuni, dar a comentat pe marginea acestor dezvăluiri. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că ştie de existenţa hackerilor CIA şi, pentru a nu fi interceptat, nu-şi ia telefonul cu el atunci când participă la discuţii sensibile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri