De ce Guvernul american a decis ca „Europa Liberă” să se întoarcă în România

Data publicării:
europa libera hure

Conducerea Radio Europa Liberă a anunţat că, din luna decembrie, va relua transmisia în limbile română şi bulgară. Potrivit unui comunicat de la Washington, scopul reluării emisiei, care a fost întreruptă în urmă cu zece ani, este acela de a dezvolta o presă liberă şi pentru a contracara ştirile false. Foştii angajaţi ai postului de radio cred că această măsură este una benefică pentru mass-media din România.

Pe vremea lui Ceaușescu, emisiunile postului de radio „Europa Liberă” erau ascultate seară de seară, în apartamentele întunecate, departe de ochii şi urechile temutei Securităţi care menţinea regimul comunist prin teroare.

Anunţul revenirii emisiunilor în limba română la Europa Liberă, după zece ani de absenţă, e văzut ca un semnal de alarmă privind calitatea democraţiei din România.

„Ce se întâmplă acum e că revenim la locul nostru obişnuit, şi noi, şi bulgarii, şi anume alături de Macedonia, Bosnia, Serbia, unde există, şi de Moldova. Ne aşezăm la locul nostru, adică ţări cu democraţie neconsolidată”, spune Sorin Ioniță, analist de politică internă.

„În toată zona fostă comunistă, în toată Europa Centrală, sunt probleme cu democraţiile astăzi”, subliniază Ion Bogdan Lefter, fost director la „Europa Liberă”.

Un alt fost director al secţiei române a Europei Libere consideră că prin anunţul de la Washinton s-a reparat o greşeală.

„Europa Liberă a însemnat enorm pentru România şi nu numai pentru România. Europa Liberă a fost cea mai eficientă armă a Războiului Rece, pur şi simplu prin puterea cuvântului şi a cuvântului liber. Avem de-a face acuma cu recunoaşterea şi corectarea unei mari erori politice care s-a făcut în anii 2000 şi anume, încetarea emisiunilor pentru România”, a declarat penru Digi24 Liviu Tofan.

În comunism, ascultarea postului de radio era interzisă.

„Toţi ascultam Europa Liberă şi Vocea Americii, în frunte cu activul de partid, cred că şi miniştrii ascultau, şi securiştii, încălcând legea, dar dacă mârâiai în front, atunci deodată începeau să aplice draconic toate legile scrise pe hârtie şi te trezeai că ceea ce făcea toată lumea, brusc la tine era caz de zece ani în puşcărie”, reamintește Sorin Ioniță, expert EFOR.

„Audienţa în România a Europei Libere pare-se că ajunsese la nişte nivele excepţionale, de genul 80, 90 la sută din populaţie. Europa Liberă a fost aproape singurul sau cel mai important canal de informaţie pentru populaţia românească”, spune Ion Bogdan Lefter.

„Eu cunosc oameni care au stat în închisoare pentru că au ascultat Europa Liberă şi pentru că au comunicat cu Europa Liberă. S-a făcut închisoare pentru aşa ceva”, punctează Liviu Tofan.

Citiți și: 

Emil Hurezeanu, amintiri de la „Europa Liberă”. Autorul documentarului „Dezastrul roșu” i-a transmis, ascunsă într-o păpușă, scrisoarea disidentei Doinei Cornea

DIGIPEDIA. Emil Hurezeanu și Alexandru Solomon, dezvăluiri despre Europa Liberă 

Revoluția din '89, la Europa Liberă: „Spitalele din Timișoara gem la propriu și la figurat”

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri