VIDEO. Donald Trump intervine în scandalul dispariției lui Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
donald trump

Donald Trump a cerut Turciei înregistrarea care ar dovedi că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Liderul de la Casa Albă nu este convins că asemenea dovezi există, dar speră că situaţia va fi clarificată de secretarul de stat Mike Pompeo, care urmează să se întoarcă dintr-o călătorie în Arabia Saudită şi Turcia.

Anchetatorii turci au perchiziţionat, timp de nouă ore, reşedinţa consulului saudit din Istanbul. Zeci de criminalişti au analizat în amănunt fiecare suprafaţă a casei. Au făcut poze, au luat mostre, au adus câini special antrenaţi şi chiar au survolat clădirea cu o dronă. Totuşi, nu au fost precizate eventuale concluzii.

Donald Trump oferă în continuare Arabiei Saudite, unul dintre principalii săi aliaţi, prezumţia de nevinovăţie în cazul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi.

Reporter: Domnule preşedinte, aţi cerut dovezile audio-video pe care turcii s-ar putea să le aibă?

Donald Trump, preşedintele SUA: Le-am cerut. Dacă există, le-am cerut.

Reporter: Sunteţi surprins că nu le-aţi primit?

Donald Trump, preşedintele SUA: Nu, nu ştiu dacă există. Probabil există, posibil există.

Heiko Maas, ministrul german de Externe: Nu vom accepta ca jurnalişti din întreaga lume să fie puşi în pericol, din ce în ce mai des, ca urmare a muncii lor, iar acest lucru e valabil şi în cazul Arabiei Saudite. Vorbim de un incident foarte îngrijorător iar acuzaţiile sunt tulburătoare.

Jamal Khashogghi a intrat în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie, ca să ia un document. Atunci a fost văzut ultima oară. Oficiali turci au spus, citaţi de presa locală, că jurnalistul care scria pentru Washington Post a fost ucis în clădire, apoi corpul său a fost secţionat, ca să i se piardă urma.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri