General american: Ne-a surprins rapiditatea cu care rușii au acționat în Crimeea

Data actualizării: Data publicării:
breedlove cu casti fb

Brexitul nu va afecta apărarea europenă pentru că Marea Britanie va creşte contribuţiile la NATO. Este opinia generalului american Phillip Breedlove, fost comandant militar al Alianţei Nord-Atlantice. Aflat în vizită la Bucureşti, acesta susţine că armatele europene trebuie să se modernizeze şi că militarizarea de către Rusia a regiunii Mării Negre ar trebui să îngrijoreze România. Fostul comandat NATO a declarat că, acum trei ani, Alianţa a fost luată prin surprindere de rapiditatea anexării peninsulei Crimeea.

Philip Breedlove, fostul comandant militar al NATO: Brexit-ul afectează Uniunea Europeană, dar nu afectează NATO. Dacă veţi întreba la NATO şi pe liderii din Marea Britanie, asta am făcut eu recent când am fost să mă întâlnesc cu liderii celor două camere, aţi afla că ei se implică şi mai mult în NATO acum, pentru a arăta Europei că nu părăsesc poziţia de apărare. Contribuţiile la NATO au crescut dincolo de ceea ce au stabilit iniţial.

Marea Neagră rămâne o zonă tensionată, iar România trebuie să continue modernizarea armatei, mai spune generalul Breedlove. Fostul comandant militar consideră că gesturile NATO din regiune trebuie bine calculate pentru a nu creşte tensiunile cu Rusia.

Philip Breedlove: Cred că este important ca NATO să sprijine ţările de la Marea Neagră şi să demonstreze că este o zonă în care Alianţa operează. Nu cred că este necesar ca Rusia sau NATO să provoace. Nu cred că trebuie să exagerăm în Marea Neagră şi să creăm şi mai multă tensiune.

În momentul invadării Crimeei de către Rusia, generalul Breedlove se afla la comanda militară a NATO. După trei ani de la anexarea ilegală a peninsulei, fostul oficial militar spune că acţiunile ruşilor au fost surprinzătoare.

Philip Breedlove: Cu câteva zile înainte, am avut semnale importante că Rusia urma să facă ceva, dar a fost o surpriză majoră rapiditatea cu care s-a întâmplat. Cred că la vremea respectivă n-am înţeles acest nou tip de război pe care NATO îl numeşte „război hibrid”. Un război care implică multe mijloace indirecte. Mie îmi place să le spun dincolo de limite.

Generalul Breedlove participă alături de fostul director al CIA, David Petraeus, la un summit organizat de Strategikon la Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri