Noul procuror general al SUA, un politician ultraconservator controversat

Data publicării:
Sen. Jeff Sessions Testifies At His Senate Confirmation Hearing To Become Country's Attorney General
WASHINGTON, DC - JANUARY 10: Sen. Jeff Sessions (R-AL) testifies before the Senate Judiciary Committee during his confirmation hearing to be the U.S. Attorney General January 10, 2017 in Washington, DC. Sessions was one of the first members of Congress to endorse and support President-elect Donald Trump, who nominated him for Attorney General. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Statele Unite au un nou procuror general. Senatul l-a confirmat în funcţie pe Jeff Sessions, despre care presa afirmă că a inspirat politica lui Donald Trump în domeniul imigraţiei. Politicianul ultraconservator de 70 de ani a fost printre primii senatori care l-au susţinut pe Donald Trump în timpul alegerilor primare.

Jeff Sessions este însă destul de controversat, unii acuzându-l de rasism şi xenofobie.

Aceasta este cea de-a doua încercare a lui Sessions de a obţine confirmarea senatorilor, după ce a eşuat în 1986 să fie confirmat în poziţia de judecător federal din cauza lipsei de empatie faţă de alte rase, conform News.ro.

Senatorii democraţi s-au opus nominalizării lui Jeff Sessions, chiar dacă au lucrat alături de el timp de ani buni în Senat. Aceştia au denunţat poziţia procurorului general cu privire la drepturile civile, imigraţie şi sănătatea femeilor. Însă, opoziţia lor nu a fost suficientă pentru a bloca nominalizare, întrucât este nevoie de o majoritate simplă pentru confirmarea unui membru al administraţiei prezidenţiale.

Democraţii au ocupat timp de 55 de ore consecutive scena Senatului în încercarea de a bloca nominalizarea lui Sessions. Tensiunile dintre democraţi şi republicani au crescut considerabil după ce ultimii au votat pentru a o elimina din dezbateri pe democrata Elizabeth Warren.

Warren a stârnit furia senatorilor republicani după ce a încercat să citească în plen o scrisoare a văduvei lui Martin Luther King, care s-a opus în 1986 nominalizării în poziţia de judecător federal a lui Sessions.

În Statele Unite, procurorul general, care are şi rol de ministru al Justiţiei, supervizează printre altele FBI, procurorii federali, instituţiile care combat traficul de droguri şi administrează închisorile.

Pe de altă parte, presa americană scrie că judecătorul propus de Donald Trump pentru Curtea Supremă a criticat declaraţiile preşedintelui la adresa judecătorilor care au suspendat interdicţia de intrare în SUA a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri