Reconciliere Japonia-SUA, la Pearl Harbour

Data actualizării: Data publicării:
harbour

Vizită istorică a premierului Japoniei la Pearl Harbour, în arhipelagul Hawaii, pentru a comemora victimele atacului aviaţiei nipone de acum 75 de ani. Shinzo Abe este primul premier de la Tokio care vizitează Pearl Harbour, iar preşedintele american Barack Obama a declarat că gestul acestuia este o dovadă a puternicei reconcilieri dintre cele două ţări. A fost una dintre ultimele întâlniri oficiale ale preşedintelui Barack Obama, care pe 20 ianuarie părăseşte postul de la Casa Albă.

La peste 75 de ani de la atacul prin surprindere al aviaţiei imperiale nipone asupra bazei navale americane de la Pearl Harbour - eveniment care a dus la implicarea activă a Statelor Unite în cel de-al doilea război mondial, premierul Japoniei şi preşedintele american au depus împreună coroane de flori în memoria victimelor.

  • Shinzo Abe, premierul Japoniei: Ofer condoleanţele mele sincere sufletelor celor care şi-au pierdut viaţa aici şi, de asemenea, spiritelor tuturor bărbaţilor şi femeilor ale căror vieţi au fost luate de războiul care a început în acest loc.

După atacul japonez, Statele Unite au intrat în război, pe două fronturi, în Asia şi apoi în Europa. Preşedintele Barack Obama a salutat gestul premierului nipon, de a recunoaşte erorile trecutului.

  • Barack Obama, preşedintele SUA: Vă mulţumesc pentru cuvintele amabile. Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră de aici, astăzi. Un gest istoric, care vorbeşte despre puterea reconcilierii şi alianţa dintre popoarele american şi japonez.

Pe de altă parte, autorităţile de la Beijing au sugerat Japoniei că, dacă tot vorbeşte de reconciliere, să nu uite că, înainte de atacul de la Pearl Harbour, armata imperială niponă a ucis sute de mii de oameni în masacrele din ţările ocupate din Asia de Sud-est, printre care şi China.

  • Hua Chunying, purtător de cuvânt al MAE chinez: Vreau să subliniez că în acei ani, Japonia a organizat un război de invadare a Chinei şi a altor vecini din Asia. Reconcilierea dintre atacator şi victimă trebuie şi poate fi stabilită doar pe baza regretelor profunde şi sincere ale atacatorului.

Atacul japonez asupra flotei americane de la Pearl Harbour s-a soldat cu uciderea a 2408 de militari şi a 68 de civili americani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri