SUA și NATO, discuții despre bani

Data publicării:
nato3

Acuzată că pune la bătaie prea puţini bani pentru susţinerea NATO, Europa trebuie să convingă o dată în plus SUA de importanţa Alianţei, inclusiv pentru securitatea Statelor Unite, potrivit unui membru al Consiliului Atlantic din Statele Unite. Cifrele oficiale arată că toate statele membre NATO de pe bătrânul continent nu au contribuit nici cu jumătatea sumei alocate de americani la bugetul Alianţei. O situaţie pe care presedintele ales al americanilor, Donald Trump, nu pare dispus să o accepte.

SUA alocă apărării un buget anual de aprope 650 de miliarde de dolari. Mai mult decât alocă, împreună, cei mai puternici aliaţi ai americanilor din Europa: Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Cele patru state abia dacă pun la un loc un buget anual de 160 de miliarde de dolari.

Alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite va face situaţia şi mai complicată, avertizează experţii.

 

Orice vor face europenii pentru a întări acestă relaţie este important. Cu noua administraţie, cred că NATO şi Uniunea Europenă trebuie să demonstreze de ce sunt atât de importante. Trebuie să arătaţi asta mai mult Statelor Unite”, a spus Harlan Ullman, expert în cadrul Consiliului Atlantic. 

Ţările membre NATO s-au angajat să aloce anual două procente din PIB pentru apărare. Doar patru s-au achitat de această obligație, spune secretarul General al Alianţei.

România este una din ţările care şi-au mărit contribuţia până la aproape două miliarde de dolari, sub pragul celor două procente, totuși.

Ne concentrăm foarte mult şi trebuie pe 2%, 20%, infrastructură, tot felul de criterii. Aceştia sunt parametrii cantitativi. Eu cred că, în curând, trebuie să vorbim despre parametrii calitativi. Să vă dau un exemplu: rolul tehnologiei”, a spus Ștefan Tinca, secretar de stat în Ministerul Apărării.

Preşedintele ales al Statelor Unite Donald Trump nu şi-a exprimat încă o poziţie clară cu privire la viitorul NATO. Pănă atunci, conducerea Alinaţiei încearcă să promoveze importanţa Europei pentru securitatea SUA.

Europenii au fost tot timpul alături de americani. De la fondarea NATO, în 1949, America nu a avut un partener mai statornic şi de încredere ca Europa. Europa este cel mai bun prieten al Americii. Trebuie să amintim că singura dată când NATO a activat clauza privind apărarea colectivă, Articolul 5, a fost în semn de solidaritate cu Statele Unite. A fost un răspuns direct la atacurile din 11 septembrie 2001”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Primele decizii clare cu privire cu privire la viitorul alianţei Nord-Atlantice, după alegerea noului preşedinte american, s-ar putea lua la summitul care va fi organizat vara viitoare la Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri