Trump dă bani din donații avocaților care îl apără în ancheta prvind legăturile cu Rusia

Data publicării:
Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Guliver / GettyImages

Preşedintele american, Donald Trump, foloseşte bani donaţi pentru campania sa electorală pentru un nou mandat şi Comitetului Naţional Republican pentru a plăti avocaţii în ancheta legată de presupusa interferenţă rusă în alegerile americane, au declarant două surse apropiate dosarului pentru Reuters, informează news.ro.

Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver / Getty Images

CNN a anunţat că, în august, Comitetul Naţional Republican (RNC) a plătit pentru 230.000 de dolari pentru a acoperi o parte dintre cheltuielile judiciare ale lui Trump privind investigaţia.

O purtătoare de cuvânt a Comitetului, Cassie Smedile, a confirmat pentru Reuters că principalul avocat al lui Trump, John Dowd, a primit 100.000 de dolari din partea instituţiei. De asemenea, RNC a plătit 131.250 de dolari Grupului de Litigii Constituţionale şi Avocatură, o casă de avocatură unde este partener Jay Sekulow, un alt avocat al lui Trump.

RN Car urma să facă publice miercuri cheltuielile pe luna august, în timp ce campania lui Trump va trebui să pună la dispoziţie documentele contabile pe 15 octombrie.

Comisia Electorală Federală permite folosirea fondurilor private de campanie pentru plata avocaţilor angajaţi pentru dosare care ţin de a fi candidat sau oficial ales.

În timp ce candidaţi precedent au folosit fondurile pentru a plăti pentru chestiuni judiciare de rutină, precum dispute legate de accesul la vot sau de respectarea condiţiilor, Trump ar fi primul preşedinte american din istoria modernă care foloseşte fondurile pentru a răspunde la o anchetă penală, au declarat experţi în drept electoral.

Smedile a subliniat că plăţile RNC către avocaţii lui Trump provin dintr-un „cont preexistent pentru chestiuni judiciare şi nu reduc cu niciun cent resursele pe care le pute maloca pentru activitatea noastră politică”.

Nu este clar cum costurile lui Trump cu avocaţii, privind anchete, vor fi împărţite între campanie şi RNC, potrivit uneia dintre sursele citate. De altfel, nu se ştie nici cât de mare este nota de plată deocamdată.

Trump şi-a depus candidature pentru un nou mandate în ziua în care a fost învestit în funcţie, pe 10 ianuarie, cu doi ani mai devreme decât oricare dinte predecesorii săi. El s-a asigurat astfel că un fond de milioane de dolari pentru campanie rămâne la dispoziţia sa.

Potrivit celei mai recente declaraţii depuse la Comisia Electorală federală, Donald J. Trump for President Inc dispunerea de aproape 12 milioane de dolari la sfârşitul lui iunie – o creştere cu peste patru milioane faţă de ianuarie.

Procurorul special Robert Mueller a constituit un mare juriu la Washington, în cadrul anchetei sale cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane, dezvăluie Wall Street Journal (WSJ), un semn că ancheta ar putea conduce la urmăriri penale.

Donald Trump a negat mereu în mod categoric orice complicitate cu Rusia în cadrul campaniei prezidenţiale în 2016 şi a catalogat afacerea, care afectează puternic preşedinţia, drept o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri