VIDEO. Cum a reacționat șeful comunității de informații din SUA când a aflat că Trump l-a invitat pe Putin la Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
coats

Vladimir Putin ar putea face o vizită la Washington în această toamnă, la invitaţia lui Donald Trump, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Propunerea a fost făcută după întâlnirea celor doi lideri de la Helsinki, iar negocierile pentru stabilirea detaliilor călătoriei sunt în curs.

Vestea că Vladimir Putin va veni la Casa Albă l-a luat prin surprindere chiar și pe şeful comunităţii de informaţii de Statele Unite, Dan Coats, care participa la o conferință publică în momentul în care a aflat de la o jurnalistă.

- Casa Albă tocmai a anunţat pe Twitter că Vladimir Putin va veni la Casa Albă în toamnă..., a spus jurnalista cu care dialoga Dan Coats pe o scenă.
- Poţi să mai spui o dată? (râsete din sala)
- Vladimir Putin...
- V-am auzit bine?
- Da.
- OK. Asta o să fie ceva special. (...) Tot nu ştiu ce s-a întâmplat la acea întâlnire.
Totuşi, preşedintele american a susţinut că niciun dintre predecesorii săi nu a fost mai dur cu Rusia decât el şi că va deveni cel mai mare inamic al lui Vladimir Putin, dacă relaţia dintre Moscova şi Washington va eşua. Donald Trump îl critică în special pe Barack Obama.

„Obama (Barack Obama - n.r.) a fost luat de fraier de Rusia, a fost un pămpălău. Să mă înţeleg cu preşedintele Putin, să mă înţeleg cu Rusia e ceva pozitiv, nu negativ. Totuşi, dacă lucrurile nu merg, o să fiu cel mai mare inamic pe are l-a avut vreodată”, a spus Donald Trump într-un interviu televizat.

Liderul de la Casa Albă a dat şi un exemplu al ostilităţii sale faţă de Rusia: criticile adresate Germaniei faţă de gazoductul Nord Stream 2.

„Ei iau energie din Rusia, le dau miliarde de dolari şi am zis că ceva nu merge, că noi trebuie să vă protejăm de Rusia şi voi le daţi miliarde de dolari? Ce înseamnă asta? Voi credeţi că e de bine pentru Rusia?”, a explicat șeful Casei Albe.

Detalii despre întâlnirea de luni dintre Donald Trump şi Vladimir Putin au venit de la Moscova. Într-un discurs ţinut în faţa diplomaţilor ruşi, liderul de la Kremlin a spus că a propus organizarea unui referendum în estul separatist al Ucrainei. De asemenea, a vorbit despre faptul că unele persoane de la Washington vor neapărat că pună piedici relaţiilor ruso-americane.

„Vedem că sunt forţe în Statele Unite care sunt pregătite să sacrifice cu uşurinţă relaţiile SUA - Rusia. Şi vor să le sacrifice pentru ambiţiile lor politice, în luptele politice interne”, a afirmat liderul de la Kremlin.

În SUA, şefa departamentului pentru securitate naţională avertizează că s-ar putea ca Rusia să încerce să intervină în alegerile americane pentru Congres, care vor avea loc în toamnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri