VIDEO. Graniță luată cu asalt. Un val uriaș de imigranți este în drum spre SUA

Data publicării:
migranti sua honduras mexic guatemala
CIUDAD TECUN UMAN, GUATEMALA. O caravană de mii de imigranți, majoritatea din Honduras, se îndreaptă către SUA Foto: Guliver/Getty Images

Mii de emigranţi din Honduras au dat năvală la graniţa dintre Guatemala şi Mexic. Ei au încercat să forţeze frontiera, la care au fost instalate garduri de sârmă, dar poliţia şi armata le-au blocat drumul cu vehicule blindate.

Oamenii au fugit de sărăcia şi violenţele din ţara lor şi călătoresc într-o caravană uriaşă către Statele Unite.

Până la urmă, situaţia s-a mai calmat. Acum, ei aşteaptă la graniţa mexicană să intre ordonat şi să depună cerere pentru statutul de refugiat în Mexic, după care sunt lăsaţi să meargă la un adăpost.

Migrant Caravan Crosses Into Mexico From Guatemala
CIUDAD TECUN UMAN, GUATEMALA. O caravană de mii de imigranți, majoritatea din Honduras, se îndreaptă către SUA Foto: Guliver/Getty Images

Disperaţi să treacă, oamenii au luat cu asalt graniţa, dar s-au lovit de zecile de poliţişti şi militari mexicani care o păzesc cu vehicule blindate. Au instalat garduri metalice şi lasă să treacă doar câte 10-20 de oameni odată. Mii de imigranţi aşteaptă pe podul care leagă Mexicul de Guatemala după ce au mers pe jos sute de kilometri.

„Ne continuăm drumul, nu ne mişcăm de aici până nu ne lasă pe toţi. Vrem să mergem înainte, să muncim, suntem oameni cinstiţi, onorabili”, spune o femeie.

„Bineînţeles, dormim aici, aşteptăm o minune de la Dumnezeu, să înmoaie inimile guvernului mexican. Sunt mulţi copii aici”, subliniază un bărbat.

Podul care leagă Mexicul de Guatemala s-a transformat într-o tabără de refugiaţi.

Cum și de ce a pornit caravana imigranților

Caravana migranţilor a pornit în urmă cu o săptămână din nordul Hondurasului, după un apel pe reţelele sociale.

Oamenii fug de mizeria şi de violenţele din ţara lor, unde două treimi din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, iar bandele criminale fac legea.

„Le cerem doar să ne ajute. Să ne lase să trecem. Doar asta vrem. Dacă Mexicul ne dă şansa să muncim, atunci e foarte bine. Sau poate Statele Unite, Canada, Europa. Nu trebuie să fie neapărat Statele Unite. Merg pe jos de opt zile, mă dor picioarele, sunt obosit şi mi-e foame”, mărturisește un bărbat.

„Oamenii din caravană pot cere intrarea pe căile stabilite de legile noastre şi de legislaţia internaţională. Ca orice ţară suverană, Mexicul nu permite intrarea ilegală pe teritoriul său, cu atât mai puţin cu violenţă”, a declarat Enrique Pena Nieto - preşedintele Mexicului.

Amenințările lui Donald Trump

Mexicul a cerut asistenţa ONU pentru a procesa solicitările pentru statutul de refugiat. Zilele trecute preşedintele american a ameninţat că va trimite armata şi că va închide graniţa cu Mexicul dacă autorităţile din ţara vecină nu reuşesc să blocheze caravana.

„În acest moment îi mulţumesc Mexicului. Dacă asta nu funcţionează, atunci trimitem armata. Nu gărzile naţionale, ci armata. Şi vom menţine prezenţa militară. Nu vor intra în ţară. Mai bine s-ar întoarce. Nu vor intra în această ţară”, a promis președintele Donald Trump.

De asemenea, administraţia americană spune că va retrage ajutorul acordat mai multor ţări sărace din America Centrală dacă fluxul de migranţi nu va fi împiedicat să ajungă în Statele Unite. Autorităţile din Honduras le-au cerut sprijinul celor din Guatemala pentru a pune în practică un plan de repatriere a celor care vor să se întoarcă.

Se profilează o criză

O criză se profilează la frontiera americano-mexicană, a avertizat vineri și secretarul de Stat american, Mike Pompeo, aflat în vizită în Mexic, relatează Agerpres. „Preşedintele Trump a exprimat clar principala problemă cu care ne confruntăm. O criză se profilează rapid, cu un număr record de migranţi”, a explicat, într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei americane, alături de omologul său mexican Luis Videgaray, înainte de a discuta cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto.

„Mexicul, ca orice ţară în care prevalează statul de drept, va aplica legea, dar întotdeauna într-o manieră umanitară”, a arătat Videgaray.

Joi, preşedintele american a ameninţat că va închide frontiera cu Mexicul dacă autorităţile mexicane nu vor bloca această caravană de emigranţi din Honduras.

„Trebuie să cer în termenii cei mai fermi Mexicului să stopeze acest asalt. Dacă nu reuşeşte, voi cere armatei SĂ ÎNCHIDĂ FRONTIERA NOASTRĂ DE SUD!”, a avertizat el într-o postare pe Twitter.

Mexicul a desfăşurat mai multe sute de poliţişti de intervenţie în apropiere de frontiera cu Guatemala pentru a face faţă valului masiv al acestor imigranţi care fug de sărăcia şi violenţa din Honduras.

Câteva mii de astfel de migranţi se aflau vineri la Tecun Uman, în Guatemala, de unde se pregăteau să încerce să treacă în Mexic în speranţa de a ajunge în SUA. E vorba de mai mult de 3.000 de persoane din Honduras care au ajuns în mici grupuri în ultimele zile la Tecun Uman, unde s-au adăpostit în biserici, săli municipale, cazarme de pompieri.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri