130 de români candidează la alegerile locale din Italia

Data publicării:
irina turcan

În Italia sunt şi alegeri locale, iar peste o sută de români s-au înscris în cursa electorală pentru un fotoliu de consilier local. Vorbim de oameni cu profesii diferite, de la profesori, la scriitori şi jurnalişti. Urmăriți povestea Irinei Turcanu, într-un material Digi24 realizat în Piacenza.

Pe 26 mai, italienii din peste 3.800 de localităţi votează şi pentru a-şi alege primarii şi consilierii, nu doar europarlamentarii. Este şi cazul regiunii Emilia-Romagna, iar cei aproape o sută de mii de români de aici îşi pot alege consilierii chiar din rândul propriilor conaţionali.

Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia: 130 de români candidează în Peninsulă... Doar lângă Milano, sunt trei.

Printre cei trei este şi Irina Turcanu. Scriitoarea de 34 de ani locuiește în Italia din 2001, are doi copii și candidează pentru un loc de consilier în localitatea Coli.

Irina Turcanu, candidat pentru un post de consilier: După ce am terminat liceul am fost la facultate la Milano, am studiat Filosofia și acum fac diferite studii care să-mi permită apoi să fac doctoratul tot în filosofie.

Aproape o mie de oameni trăiesc în Coli, iar printre ei sunt și 30 de români. Irina spune că s-a implicat în politică pentru a schimba ceva în comunitate. Nu a fost tocmai uşor, fiindcă s-a lovit de prejudecăţi în special din direcţii neaşteptate.

Irina Turcanu, candidat pentru un post de consilier: Discriminările pe care le-am trăit au fost mai mult din mici comunități de români. A fost ciudat, pentru că nu mă așteptam la o reacție de acest gen. Nu suntem doar îngrijitoare, mame, imigranți. Nu suntem doar asta. Suntem mult mai mult, suntem și cultură, suntem și o limbă care este foarte asemănătoare cu italiana. Mi-ar plăcea ca această realitate să ajungă și printre comunitatea italienilor.

Oamenii din Coli o apreciază pe Irina, aşa că li s-a părut oarecum firesc să candideze.

Renato Torre, candidat pentru postul de primar: Irina este deja o persoană de-a locului, este de aproape 20 de ani aici, și-a adus familia în Coli, este o reprezentantă importantă pe listele noastre.

Salariul de consilier local este mai mult simbolic în Italia și variază în funcție de numărul de locuitori - între 18 și 36 de euro pentru fiecare ședință la care participă persoana respectivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri