5 minute spaniole. De ce tequila adevărată nu se consumă cu sare și lămâie

Data actualizării: Data publicării:
Mexico's Tequila Makers May Halt Production
379350 06: A shot of tequila is poured September 28, 2000 at La Hacienda in El Paso, Texas. Up to 40 percent of the firms making Mexico's tequila may halt production because of a chronic shortage of their main raw ingredient, the cactus-like agave plant. With the increase of tequila's popularity the demand has past the amount of supply. (Photo by Joe Raedle/Newsmakers)

Corespondenții Digi24 Ciprian Bălțoiu și Alexandru Drăgan au aflat cum se face tequila chiar în orașul Tequila din Mexic. În orașul cu doar 50.000 de locuitori este o permanentă stare de sărbătoare, ceea ce nu este de mirare având în vedere că fructul din care este produsă tequila se găsește pe toate drumurile.

Pe tot drumul până în Tequila, câmpurile sunt pline de culturi de agave de culoare albastră. Din acest fruct, care are nevoie între 8 și 14 ani să ajungă la maturitate, este extras miezul care reprezintă piesa de rezistență a renumitei băuturi. 

Odată colectat, miezul de agave este curățat cu grijă, manual. Apoi, timp de două zile este păstrat în abur, tăiat mărunt și pus la fermentat. Mexicanii nu adaugă niciun produs chimic pentru a grăbi fermentarea, totul se face natural. 

După fermentare, prin intermediul unei instalații de decantare este separat metanolul produs de fermentare de băutură propriu-zisă. Astfel se reduce concentrația de alcool.

La o săptămână de la colectarea miezului de agave se poate gusta primul pahar de tequila albă, cu o concentrație de alcool de maxim 55 de grade. 

Odată terminat procesul de distilare, băutura ajunge în crame. Însă, în crame ajunge doar cantitatea tequila pe care producătorii vor să o vândă, peste ani și ani de zile în trei sortimente distincte. Nu este vorba de cea albă, care iese la consum imediat după distilare.

Muzica este întâlnită la tot pasul în Tequila. De la terasele care își așteaptă clienții, până la restaurantele unde oricine își poate demonstra talentul vocal.

Localnicii le-au dezvăluit corespondenților Digi24 că tequila adevărată, făcută 100% din agave, nu se consumă niciodată cu sare și lămâie. Ba mai mult, nu dă niciodată dureri de cap. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri