Alegeri în Franța. Budapesta, placa turnantă a imigrației

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-487146218
Foto: Gulliver/GettyImages

Peste patru zile, francezii îşi aleg preşedintele. În turul al doilea se înfruntă nu doar cei doi candidaţi, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, ci şi două viziuni radical diferite. De o parte, valorile europene şi un viitor integrat în Uniunea Europeană. De cealaltă parte, o ideologie de extremă dreaptă, antieuropeană, islamofobă şi izolaţionistă.

GettyImages-487146218
Foto: Gulliver/GettyImages

Sondajele îl dau favorit pe Emmanuel Macron cu 60% dar scorul de 40% estimat pentru Marine Le Pen dovedeşte cât de puternică este tentaţia naţionalistă. Iar ascensiunea extremei dreapta a avut loc în ultimii ani nu doar în Franţa, ci în întregaa Europă.

Elementul catalizator a fost migraţia masivă, fără precedent în epoca modernă, dinspre Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Ungaria a devenit în 2015 placa turnantă a curentului anti-imigraţie.

Corespondentul Digi24 Balazs Barabas ne reaminteşte lunile fierbinţi şi la propriu şi la figurat de la Budapesta când zeci de mii de imigranţi încercau să treaca mai departe spre Germania şi alte ţări vest-europene:

În 2015, graniţa dintre Serbia şi Ungaria nu era separată fizic deloc. În fiecare zi, mii de refugiaţi veneau în fiecare zi aici în piaţa gării Keleti din Budapesta. Ca urmare, guvernul ungar a decis să construiască un gard pe toată lungimea sârbo-ungare. Acesta a fost începutul retoricii şi politicii foarte intense anti-imigraţioniste a guvernului Orban”, relatează Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria.

Primii refugiaţi au început să sosească aici, în piaţa gării Keleti din Budapesta în mai 2015. În câteva luni, această piaţa s-a implut toată de refugiaţi şi ei practic au petrecut lunile de vară, într-o căldură de 40-45 de grade. În cele din urmă li s-a permis să plece în septembrie spre Germania şi spre Austria.

De atunci, guvernul Orban promovează o politică puternic anti-imigraţionistă care se regăseşte şi în retorica altor politicieni europeni.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri