Alegeri în Franța | Liceenii contestă ambii candidați

Data actualizării: Data publicării:
Travel Destination: Paris
PARIS, FRANCE - APRIL 10: People walk past election campaign posters that show presidential candidates Marine Le Pen (L) and Emmanuel Macron on April 10, 2017 in Paris, France. Voters will go the polls in France for the fist round of a two-round election system on April 23. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Campania electorală din Franţa a captat chiar şi interesul celor care nu au drept de vot. Elevii din 20 de licee din Paris, dar şi din alte oraşe, au ieşit în stradă, pentru a-i contesta pe cei doi candidaţi la preşedinţia ţării. „Nici Le Pen, nici Macron", au scandat adolescenţii. Mai multe pieţe şi bulevarde pariziene s-au transformat în teatre de confruntare.

Zece licee au fost blocate total sau parţial de elevi, care au pornit apoi în marş prin oraş. Au vandalizat bănci, au ridicat baricade pe străzi şi au atacat forţele de ordine, care au încercat să-i împrăştie folosind grenade lacrimogene. Scene asemănătoare s-au petrecut la Rennes, unde o mie de elevi au invadat gara şi liniile de tren, provocând întârzieri.

Sute de liceeni au manifestat şi la Toulouse şi Nantes, respingând ambii candidaţi care au intrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Între timp, aceştia şi-au continuat campania. Emmanuel Macron a promis că va rezolva problema imigraţiei ilegale, scurtând termenul de soluţionare a cererilor de azil de la 2-3 ani la şase luni şi accelerând expulzările.

„Această reformă va face să nu mai avem persoane care cer azil, aşteaptă doi sau trei ani, nu îl primesc, dar s-au instalat în Franţa, poate au făcut un copil, s-au căsătorit, şi-au găsit de lucru şi pe care nu reuşim să-i trimitem în ţara de origine. Vreau, de asemenea, ca la nivel european, să avem încă de la începutul mandatului o dezbatere cu ţările de origine şi ţările terţe pentru expulzări eficiente”, a spus candidatul la președinția Franței. 

La rândul ei, Marine Le Pen a însoţit în larg un grup de pescari din sudul Franţei, profitând de ocazie să critice din nou Uniunea Europeană, pentru cotele de pescuit.

„Pescarii au o întreagă serie de probleme provocate în mare parte de Uniunea Europeană, în care pescuitul, ca şi agricultura sunt pilotate automat de la Bruxelles, deşi ar fi nevoie de un o pilotare manuală şi naţională în sectoare ca acestea”, a spus  Marine Le Pen.

Într-un sondaj publicat ieri, Emmanuel Macron a coborât pentru prima oară sub 60% în intenţiile de vot. În prezent, 59% dintre francezi intenţionează să voteze cu Emmanuel Macron pe 7 mai. Restul de 41% spun că îi vor da votul lui Marine Le Pen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri