FRANȚA. Macron contra Le Pen, singura dezbatere televizată

Data actualizării: Data publicării:
colaj le pen macron

Mai sunt câteva până când vom afla cine va conduce Franţa pentru următorii cinci ani. Iar francezii care nu ştiu pe cine să aleagă au urmărit, miercuri seară, singura dezbatere televizată dintre cei doi candidaţi ajunşi în turul al doilea al prezidenţialelor: Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. Sondajele spun că aproape 20% dintre francezi sunt indecişi. La începutul dezbaterii, candidata Frontului Național i-a spus rivalului său că încearcă să se joace de-a profesorul și elevul, o aluzie la relația acestuia cu Brigitte Trogneux. 

ACTUALIZARE.  Marine Le Pen şi Emmanuel Macron au avut schimburi dure de replici şi s-au atacat reciproc în dezbaterea televizată care i-ar putea aduce mai aproape de Palatul Elysee. "Sunteţi copilul sistemului şi al elitelor" i-a spus candidata de extremă-dreapta, rivalului său. "Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni", a replicat liderul mişcării de centru En Marche. Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa va avea loc duminică iar potrivit sodajelor Emmanuel Macron are un avans de aproximativ 20 de procente.

„Eu sunt candidata poporului, a Franţei pe care o iubim, a culturii, a civilizaţiei, a unităţii sale. Sunt candidata unei naţiuni care protejează, care protejează locurile de muncă, securitatea compatrioţilor, frontierele, care ne protejează de concurenţa internaţională neloială şi de fundamentalismul islamist. Domnul Macron este candidatul globalizării sălbatice, a uberizării, a precarităţii, a brutalităţii sociale, a ideii „toţi contra toţi", al devalizării economiei în interesul economic al marilor companii”, a afirmat Le Pen în cursul dezbaterii.

„Aţi demonstrat că nu sunteţi candidata cu spirit fin care pretindeţi a fi, nu sunteţi dispusă la o dezbatere echilibrată şi deschisă, vă mulţumesc pentru această frumoasă demonstraţie pe care aţi făcut-o, nu mă aşteptam la altceva. Nu voi spune că sunteţi o adevărată moştenitoare, nu doar a unui nume, ci şi a unui partid politic de extremă-dreapta, bazat pe un sistem care prosperă pe furia francezilor de atâţia ani. Nu voi spune că meritaţi această moştenire, pentru că aţi continuat-o de când aţi venit la conducerea partidului. De 40 de ani în această ţară avem un Le Pen candidat în alegerile prezidenţiale. Lucrurile acestea nu mă interesează. Continuaţi cu logoreea, asta faceţi în fiecare zi”, a replicat Macron.

A urmat un contraatac:

Surâsul studiat s-a transformat într-un rictus, sunteţi copilul iubit al sistemului şi a elitelor. V-a căzut masca, domnule Macron!”, a spus Le Pen.

Iar acuzele au continuat:

Macron: „De aproape trei minute, doamna Le Pen ne explică strategia sa privind lupta contra şomajului, dar nu are niciuna”.

Le Pen: „V-am dat toate explicaţiile, domnule Macron.

Macron: „Doamnă Le Pen, strategia dumneavoastră este extraordinară, dar e normal, face parte din scenariu. Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni, să vorbiţi de tot ce nu merge în ţară, dar nu propuneţi nimic”.

Le Pen: „Domnule Macron, nu te juca de-a profesorul şi elevul cu mine! Văd ca asta încerci să faci, dar cu mine nu merge. Este trist, ţara merită mai mult!”

În final, Marine Le Pen a dat asigurări miercuri că „Franţa va fi condusă de o femeie” după alegerile prezidenţiale: „de mine sau doamna (Angela) Merkel”, a precizat ea, după ce l-a acuzat pe Emmanuel Macron că nu face nimic fără binecuvântarea cancelarului german. „Realitatea este că v-aţi dus să o vedeţi pe doamna Merkel şi că aţi fost să-i cereţi binecuvântarea, pentru că nu intenţionaţi să faceţi ceva fără acordul ei”, și-a acuzat ea contracandidatul, denunţând „supunerea faţă de Uniunea Europeană”.

„Bineînţeles că eu vreau o Franţă care să se bată cu Germania”, i-a răspuns Macron, reproşându-i că folosește formule „ridicole”. Din fericire, a mai spus el, „țara noastră a avut lideri vizionari. Generalul de Gaulle şi cancelarul Adenauer au ştiut să lucreze împreună şi au construit această Europă”.

ACTUALIZARE 00.20. Schimburi violente de replici între Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, la prima şi ultima dezbatere, între cei doi candidaţi, din finala alegerilor prezidenţiale din Franţa.

"Sunteţi copilul sistemului şi al elitelor" i-a spus candidata de extremă-dreapta, rivalului său. Nici acesta, nu s-a lăsat mai prejos. "Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni", i-a reproşat liderul mişcării En Marche lui Marine Le Pen.

ACTUALIZARE 23.55. Emmanuel Macron se pronunță în favoarea rămânerii în zona euro: „Sunt candidatul unei Franțe puternice într-o Europă care protejează. Nu vreau să pierd din locurile de muncă și din productivitate, prin ieșirea din zona euro. Asta este ceea ce propuneți dumneavoastră”.

ACTUALIZARE 23.48. Uniunea Europeană trebuie „să lase locul alianței națiunilor suverane”, susține Marine Le Pen. Franța trebuie să-și gestioneze singură, din nou, politica din domeniul comercial, adaugă ea, reamintind că Macron susține CETA.  „Francezii vor avea o monedă națională”, insistă Le Pen.  

ACTUALIZARE 23.40. Emmanuel Macron anunță că, dacă va fi președinte, va spori efectivele poliției și jandarmariei cu 10.000 de angajați și că autoritățile vor manifesta toleranță zero față de infracțiunile cotidiene.  

ACTUALIZARE 23.30. „Voi crea o celulă în jurul președintelui, care va coordona serviciile de informații”, a afirmat Macron. De fapt, scriu jurnaliștii de la Le Figaro, celula există deja, un coordonator al comunității de informații fiind instalat la Elysee.

ACTUALIZARE 23.22. Marine Le Pen a mers chiar mai departe și l-a acuzat pe candidatul Em Marche de „complezență față de fundamentalismul islamic”.  

ACTUALIZARE 23.10. Tema securității este „total absentă” din programul lui Emmanuel Macron, susține candidata Fontului Național.

ACTUALIZARE 23.05. Spiritele se încing. „Sunteți candidatul globalizării sălbatice, al brutalității sociale, al războiului tuturor contra tuturor”, a declarat Marine Le Pen .

„Strategia dumneavoastră este să spuneți multe minciuni. Sunteți moștenitoarea unui sistem care a prosperat de pe urma urii francezilor de-a lungul a zeci de ani”, a replicat Emmanuel Macron.

ACTUALIZARE 23.00. În replică, Marine Le Pen afirmă că un lobbyist al companiei farmaceutice Servier a lucrat în echipa lui Macron și l-a consiliat pe probleme de Sănătate. Informația este corectă, scriu jurnaliștii francezi.

ACTUALIZARE 22.55. Dezbaterea se concentrează pe teme sociale și economice. Macron afrirmă că medicamentele se vor scumpi dacă Marine Le Pen ajunge președinte, din cauză că aceasta vrea să taxeze importurile. 

ACTUALIZARE 20.50. Emmanuel Macron îi reproșează contracandidatei sale că nu are o relație prea bună cu adevărul, subliniind că acest lucru este valabil pentru toate formațiunile extremiste.

ACTUALIZARE 22.40. Le Pen către adversarul său: „Eu sunt candidata puterii de cumpărare, dumneavoastră sunteți candidatul puterii de a cumpăra. Pentru că în societatea dumneavoastră, totul este vânzare, inclusiv oamenii”.

ACTUALIZARE 22.30. Cei doi candidați se atacă pe dosarele economice interne SFR și Alstom, potrivit Le Figaro. „Nu răspundeți niciodată la întrebări, nu propuneți nimic”, o acuză Macron pe Marine Le Pen.

ACTUALIZARE 22.20. La începutul dezbaterii, Macron i-a reproșat lui Le Pen ca aduce cu sine un „spirit al înfrângerii”, plângându-se de globalizare și de euro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Candidata Frontului Național nu a rămas datoare și, când a venit vorba despre piața muncii, i-a adus aminte rivalului său că a fost ministru al Economiei și că, dacă ar fi avut soluții, președintele Hollande ar fi putut profita de ele. „Dacă nu aveți rețete de succes, de ce vă mai prezentați la prezidențiale”, l-a întrebat Marine Le Pen.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Macron şi Le Pen au la dispoziţie două ore şi jumătate să-i convingă să voteze, dar şi să atragă electorat din tabere adverse. Este o dezbatere în care cei doi stau aşezaţi faţă în faţă, într-un platou de televiziune în care temperatura constantă va fi de 19 grade Celsius, indiferent de cât de incinse vor fi spritele. Discuţia este moderată de de doi jurnalişti.

Sondajele pentru scutinul de duminică îl dau câştigător, cu 60%, pe candidatul fără partid politic, Emmanuel Macron, care într-un interviu recent a vorbit despre Frexit, posibilitatea ieşirii Franţei din Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri