PORTRET. Emmanuel Macron, anonimul devenit favoritul alegătorilor

Data publicării:
French Presidential Candidate Emmanuel Macron Holds Campaign Rally
PARIS, FRANCE - APRIL 17: French presidential candidate Emmanuel Macron gestures as he delivers a speech during a campaign rally at Bercy Arena on April 17, 2017 in Paris, France. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)

Trei zile până la alegerile prezidenţiale din Franţa şi nu e 100% clar cine ajunge în al doilea tur, în afară de naţionalista Marine Le Pen. Cotat cu prima şansă, surpriza acestei campanii: Emmanuel Macron - speranţa echilibrului politic pentru francezi. Un politician tânăr, fără bagaj nociv e considerat alternativa la discursul naţionalist, la ambiţiile mărunte şi politica demodată. Dar, pe de altă parte, i se reproşează lipsa de substanţă a campaniei. Iar adevrsarii săi s-au străduit să o exploateze cât au putut.

Despre Emmanuel Macron se poate spune că este un veritabil făt-frumos al politicii franceze, a crescut în trei ani cât alţii într-o carieră întreagă. În 2014, de nicăieri a fost propulsat în cabinetul condus de Manuel Valls și pus responsabil peste economia țării.

A rezistat numai doi ani în cabinetul de la Paris. Poate şi pentru că nu şi-a putut ascunde niciodată diferenţele de opinie cu premierul şi preşedintele.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: Trebuie să avem posibilitatea de a retrage cetăţenia franceză unui individ condamnat pentru un atac la adresa intereselor fundamentale ale ţării sau un act de terorism chiar dacă el s-a născut francez.

Emmanuel Macron: Aproape toţi erau născuţi în Franţa sau în alte ţări europene. Au fost educaţi aici. Noi suntem primii vinovaţi. Am construit o societate capabilă doar să închidă uşile.

A fost momentul de ruptură, dar Emmanuel Macron a rămas în guvern. Dar îşi plănuia deja următorul pas. Şase luni mai târziu şi-a lansat propria mișcare intitulată sugestiv "Înainte!", bazată în special pe voluntari tineri și inspirată din campania lui Barack Obama din 2008. Spune că nu este nici de dreapta, nici de stânga, ci îmbinarea unor idealuri din toate sferele ideologice.

Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei: Cred în libertatea indivizilor, în autonomia lor şi a societăţii. Dar, în acelaşi timp, cred sincer că statul trebuie să aibă un rol, iar acest rol este foarte special în Franţa prin încărcătura lui istorică.

Vreme de mai multe luni și-a trimis simpatizanții prin țară să afle direct de la francezi ce nevoi au. La rândul lui a făcut turul şantierelor, uzinelor şi corporaţiilor.

Emmanuel Macron nu a fost niciodată membru de partid şi nu a candidat niciodată pentru o funcţie publică. Trecutul său avea să-l urmărească din moment ce angajatorul lui fusese Banca Rothschild, adică a uneia dintre cele mai puternice familii europene de care se leagă nenumărate conspiraţii. Și-a pus semnătura pe tranzacţii răsunătoare şi i se prevestea un viitor strălucit în finanţe.

Antoine Marguet, prieten din copilărie al lui E. Macron: Ştia că este diferit. Dar nu înţelesese cu adevărat amploarea acestei diferenţe.

Marc Endeweld, biograful lui Emmanuel Macron: Are ambiţia să schimbe ceva, să facă ceva cu viaţa lui. Asta este una dintre trăsăturile lui de caracter. Crede că are o misiune.

Intrarea lui Emmanuel Macron în cursa prezidențială nu a suscitat prea mult interes la început, iar pe plan internațional aproape că a trecut neobservată. Dar campania electorală avea să demonstreze nu doar că Emmanuel Macron se bate de la egal la egal cu politicienii consacrați, dar tocmai imaginea lui proaspătă, fără încărcătura unei cariere de partid, l-a propulsat în fruntea preferințelor. Riposta contracandidaţilor săi a fost nemiloasă.

Marine Le Pen, candidată la preşedinţia Franţei: N-am întâlnit niciodată pe nimeni care să vorbească cinci, şase minute fără să fie capabil să emită măcar o idee interesantă. Pauză totală.

Jean-Luc Melenchon, candidat la preşedinţia Franţei: Domnul Macron e învechit, ne ia de fraieri pe toţi.

Dincolo de dimensiunea politică, povestea de viață a lui Emmanuel Macron are un aer de mister și controversă. Francezii, imuni la traiul privat al politicienilor, n-au putut să treacă totuși cu vederea faptul că la cei 39 de ani este căsătorit cu o femeie cu 24 de ani mai în vârstă care i-a fost profesoară de franceză în liceu. O prezenţă discretă la început, Brigitte Macron a început să-şi asume un rol mai vizibil în campania electorală după ce sondajele au arătat că are mari şanse să fie următoarea primă doamnă a Franţei.

Brigitte Macron: Pe stradă, pentru că obişnuiesc să merg mult pe jos, mă întâlnesc cu voi şi îmi spuneţi mereu să continui pentru că mă iubiţi. Înseamnă foarte mult pentru mine. Rezist datorită vouă. Vă mulţumesc!

Un politician bogat

Nu este de ignorat nici averea lui Emmanuel Macron. Numai între 2009 și 2012, pe vremea când era angajat la Banca Rothschild a câștigat aproape trei milioane de euro, adică triplu decât i-ar aduce salariul de președinte al Franței în cinci ani de mandat. Printre proprietățile sale se numără o casă estimată la un milion și jumătate de euro. S-ar putea oricând întoarce la viaţa departe de lumina reflectoare. Şi mai devreme sau mai târziu, recunoaşte chiar el, că o va face.

Emmanuel Macron: Voi acorda vieţii publice un timp limitat pentru că este un stil de viaţă epuizant. Deci la un moment dat mă voi opri. Nu mâine, asta vă pot spune sigur. Dar în 15 ani nu mă mai văd făcând asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri