VIDEO. Marine Le Pen, acuzată că l-a plagiat pe Francois Fillon

Data actualizării: Data publicării:
marine le pen

Campania electorală din Franţa, pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, devine tot mai încinsă. Ultra-naţionalista Marine Le Pen încearcă să recuperze teren pentru că sondajele o prezintă la cel puţin 20 de procente de pro-europeanul Emmanuel Macron. Şi recurge la orice metode pentru a strânge tot mai mulţi alegători. Cum ar fi plagierea discursului unui fost contracandidat, conservatorul Francois Fillon. Marine Le Pen a susținut, luni, un discurs din care au fost copiate mai multe fraze dintr-o alocuțiune rostită de Francois Fillon pe 15 aprilie.

Presa franceză a prezentat în paralel discursurile lui Francois Fillon și Marine Le Pen. 

„Trei faţade maritime: Canalul Mânecii şi Marea Nordului, deschise lumii anglo-saxone şi imensitatea septentrională; faţada atlantică, ne deschide de secole largul imens şi ne oferă aventurile sale; faţada mediteraneană, leagăn al civilizaţiei, printre cele mai vechi şi mai bogate din istorie. Sunt, de asemenea, trei frontiere terestre: mai întâi Pirineii, care angajează Franţa în acest ansamblu imens care este lumea hispanică şi latină. Mai este frontiera din Alpi, spre Italia, sora noastră, şi, de acolo, spre Europa Centrală, balcanică şi de Est.

Şi mai este frontiera de pe Rin, cea mai deschisă, cea mai periculoasă şi, de asemenea, un ansamblu de valori şi principii transmise de la generaţie la generaţie.În America Latină, în Africa, în Asia, în Europa Centrală, în jurul Mediteranei, învaţă limba noastră, uneori cu un preţ scump, în Argentina sau în Polonia, există liste de aşteptare pentru înscrierea în Alianţa franceză din Shanghai, din Tokyo, din Mexic, sau la liceele franceze din Rabat sau de la Roma, dacă Parisul este prima destinaţie turistică mondială, este pentru că Franţa este mai mult decât o putere industrială, agricolă sau militară”, acestea au fost frazele rostite de Francois Fillon pe 15 aprilie și redate integral de Marine Le Pen luni. 

Într-o încercare de a se distanța de reputația proastă a partidului pe care l-a condus timp de mai mulți ani, Marine Le Pen a anunțat că se retrage temporar de la preşedinţia Frontului Naţional (FN). Anunțul a venit la scurt timp după ce aceasta a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța. 

Întrebaţi cine a avut un start mai bun de campanie, 50% dintre francezi consideră că Marine Le Pen a pornit mai bine. Doar 43% dintre cei chestionaţi au o părere favorabilă despre debutul de campanie în cazul lui Emmanuel Macron. Dar aceste date se referă strict la prestaţia candidaţilor în primele zile de după primul tur de scrutin.

Şi totuşi situaţia nu arată bine pentru candidatul independent. Emmanuel Macron a început să piardă din avansul confortabil pe care îl avea în faţa lui Marine Le Pen. A scăzut pentru prima dată sub pragul celor 60 de procente. Sondajele arată acum că 59% dintre francezi intenţionează să voteze cu el pe 7 mai şi restul de 41 cu Marine Le Pen.

Citiși și: 
Rusia acuză echipa de campanie a lui Macron de discriminare

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri