Amenințarea lui Donald Trump pentru statele care au votat împotriva SUA la ONU

Data publicării:
President Trump Holds News Conference In East Room Of White House
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 16: U.S. President Donald Trump calls on a reporter during a news conference announcing Alexander Acosta as the new Labor Secretary nominee in the East Room at the White House on February 16, 2017 in Washington, DC. The announcement comes a day after Andrew Puzder withdrew his nomination. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Donald Trump a suferit o înfrângere grea la ONU, deşi a ameninţat că va tăia ajutoarele financiare pentru toate ţările care vor vota împotriva Statelor Unite. Liderul de la Casa Albă chiar anunţase că ambasadorul american la ONU va monitoriza fiecare vot dat la Adunarea Generală.

La începutul acestei săptămâni, un proiect similar de rezoluţie a fost supus votului în Consiliul de Securitate. Nu a trecut, însă doar pentru că Statele Unite şi-au folosit dreptul de veto. Ceilalţi 14 membri au votat în favoarea proiectului.

„Pentru toate statele care ne iau banii şi apoi votează împotriva noastră în Consiliul de Securitate sau în Adunarea Generală (a ONU, n.r.). Iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde de dolari şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări cum vor vota. Lasă-i să voteze împotriva noastră şi vom economisi foarte mulţi bani. Nu ne pasă. Nu mai merge aşa, ei să voteze împotriva noastră şi apoi să le dai sute de milioane de dolari fără să intereseze pe nimeni ce fac”, a spus Donald Trump.

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi - cu o largă majoritate - o rezoluţie prin care condamnă recunoaşterea de către Washingon a Ierusalimului drept capitală a Israelului, după ce Statele Unite şi-au multiplicat ameninţările financiare la adresa ţărilor care se opun poziţei lor, relatează AFP.

Dintre cele 193 de ţări membre ONU, 128 au votat rezoluţia care condamnă decizia anunţată pe 6 decembrie de către Donald Trump cu privire la Ierusalim, contrară poziţiei tradiţionale americane şi consensului comunităţii internaţionale. România a exprimat vot de „abţinere”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri