Angela Merkel. Secretul unui lider care a intrat în istorie

Data actualizării: Data publicării:
After Extension, CDU, SPD And CSU Seek To Conclude Coalition Negotiations
Foto: Guliver/Getty Images

Germania se pregăteşte pentru încă patru ani în care la putere se va afla Marea Coaliţie (stânga-dreapta). Conservatorii Angelei Merkel şi social-democraţii lui Martin Schulz au ajuns la un acord, după negocierile începute luna trecută. Rezultatul obținut la patru luni de la alegeri detensionează situaţia din această importantă ţară europeană. În joc era însăși soarta politică a cancelarului Angela Merkel, ajunsă acum în fața celui de-al patrulea mandat consecutiv în fruntea executivului de la Berlin. Angela Merkel pare că doboară tenace orice obstacol și își face drum în istorie: primul cancelar femeie este aproape de a atinge recordul mentorului ei, Helmut Kohl, care s-a menținut neîntrerupt la putere vreme de 16 ani.

After Extension, CDU, SPD And CSU Seek To Conclude Coalition Negotiations
Foto: Guliver/Getty Images

136 de zile! De atât timp a avut nevoie Angela Merkel pentru a-şi găsi un partener de coaliţie. După încă o rundă de negocieri de peste 20 de ore, conservatorii doamnei Merkel, împreună cu partenerii bavarezi, au ajuns la un acord de principiu cu social-democraţii lui Martin Schulz.

Acordul cu social-democrații intervine după ce prima variantă de coaliţie, alături de liberali şi ecologişti, a eşuat. Mai este, totuşi, un pas de făcut: cei 460 de mii de membri SPD vor trebui să spună, în cadrul unui referendum, dacă sunt de acord cu această alianţă. E foarte probabil ca rezultatul să fie pozitiv, aşa că Germania ar putea avea guvern până la 1 aprilie. Alianţa SPD-CDU a condus şi până acum executivul, dar după alegerile din septembrie preşedintele social-democraţilor excludea un nou parteneriat cu Merkel. Acum, Martin Schulz va deveni, foarte probabil, noul ministru de externe de la Berlin.

Astfel, încă o dată, Angela Merkel se aliază cu principalul ei rival, care, conform presei, va primi Ministerul de Externe. Şi se pare că social-democraţii mai iau şi Ministerul Finanţelor, un compromis mare pentru Angela Merkel.

În ceea ce o privește pe Angela Merkel, aceasta aşteaptă să-şi înceapă cel de-al patrulea mandat de cancelar şi să revină pe scena europeană, unde i-a cedat locul, în timpul acestor negocieri-maraton, lui Emmanuel Macron, președintele Franței.

Arta compromisului

Prima femeie cancelar din istoria Germaniei, considerată liderul de facto al Uniunii Europene și declarată în repetate rânduri cea mai puternică femeie din lume, se află la conducere din 2005. Răbdarea, tenacitatea și compromisul par să fie principalele atuuri cu care a învins de fiecare dată. Iată câteva repere ale parcursului ei de lider:

„Oamenii îşi doresc să aibă iar perspective. Aceste alegeri sunt altfel decât celelalte. Sunt multe în joc. Germania are nevoie de un drum clar şi o politică serioasă, pentru o creştere economică mai mare, pentru mai multe locuri de muncă, pentru ca fiecare să aibă viitorul asigurat. CDU şi eu, personal, vă rugăm să ne daţi acest mandat. Germania va reuşi!”, spunea Angela Merkel într-un clip electoral al campaniei din 2005.

„Se acordă Medalia Prezidenţială pentru Libertate doamnei doctor Angela Merkel. Doctor Angela Merkel a ajuns să simbolizeze triumful libertăţii. Puteţi aplauda cu toţii”, spunea fostul președinte Barack Obama la 7 iunie 2011.

„Trebuie să vă spun sincer, dacă trebuie să ne cerem iertare că le-am întins o mână celor aflaţi în nevoie, atunci aceasta nu este ţara mea”, declara Angela Merkel în 2015, într-un moment dificil al carierei ei, când era arătată cu degetul pentru criza refugiaților.

„Scopul meu în politică e să lucrez pentru a ţine ţara unită, să mă asigur că vorbim unul cu altul. Nimeni nu are monopol asupra adevărului. Dar vrem să ne certăm unul cu altul ca democraţi”, proclama, în noiembrie 2016, cancelarul, prefațând parcă dificultățile negocierilor pentru obținerea celui de-al patrulea mandat.

„Vremurile în care ne puteam baza în totalitate pe alţii s-au dus. Asta am văzut în ultimele zile. Prin urmare, nu pot decât să spun: noi, europenii, trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini”. Sunt cuvintele pe care Angela Merkel le rostea la 28 mai 2017, după ce America intrase în era Donald Trump.

„Următorii patru ani vor fi foarte importanţi. Nu ne putem permite experimente în vremuri atât de dificile”, spunea Merkel în septembrie 2017, înainte de alegeri.

„Am primit mandatul de a forma un guvern şi nu poate exista un guvern fără noi. Desigur, avem de-a face cu un test uriaş: intrarea în Parlament a Alternativei pentru Germania”, comenta cancelarul după aflarea rezultatelor alegerilor.

Patru luni mai târziu, mai precis marți, 6 februarie 2018, Angela Merkel mărturisea: „Fiecare dintre noi va trebui să accepte compromisuri dureroase şi sunt pregătită să fac concesii, dacă sunt sigură că beneficiile cântăresc mai greu decât dezavantajele”.

Iar miercuri, cancelarul a comentat noul său succes politic: „Sunt convinsă că acordul de coaliţie pe care l-am obţinut azi e baza pentru guvernul bun şi stabil de care are nevoie ţara noastră şi cel pe care lumea îl aşteaptă de la noi”.

„Am făcut concesii cu privire la distribuţia ministerelor, dar le-am păstrat pe cele importante”, a mai spus Angela Merkel.

Ce urmează pentru Germania?

Probabil cea mai importantă concesie făcută de Angela Merkel este cedarea Ministerelui de Finanţe către social-democraţi. Asta înseamnă finalul a opt ani de politici de austeritate şi de disciplină fiscală rigidă, pe care Germania a încercat să le promoveze la nivel european, uneori în detrimentul a orice altceva. SPD a promis cheltuieli mari pentru infrastructură şi servicii, tăieri de taxe şi mai multe solidaritate cu statele europene aflate în criză. Cu un social-democrat în fruntea Finanţelor, Germania ar putea fi mult mai înclinată să se alăture amplului plan de reformă a Uniunii Europene promovat de Emmanuel Macron, care prevede şi crearea unui buget comun al zonei euro.

„Ceea ce am reuşit să includem în acordul de coaliţie despre Uniunea Europeană şi viitorul ei va iniţia o schimbare fundamentală a direcţiei în care merge Europa. Cu acest acord de coaliţie, Germania va avea din nou un rol activ şi un rol de conducere în Uniunea Europeană”, a promis Martin Schulz, liderul SPD.

O altă concesie majoră făcută de Angela Merkel este acordarea Ministerului de Interne către liderul ramurii bavareze a partidului său, un aspru critic al politicilor Berlinului legate de imigraţie. Totuşi, şefa guvernului german a spus că totul a fost necesar.

„Ne-aţi cerut două lucruri juste. Primul, formarea unui guvern care să fie stabil şi al doilea, să ne gândim la nevoile şi interesele reale ale oamenilor în timpul negocierilor. Sunt convinsă că acest acord de coaliţie la care am ajuns îndeplineşte aceste cerinţe”, a spus cancelarul.

Reacţiile faţă de acest acord de coaliţie au fost mixte. „E vorba de un guvern care s-a format foarte greu. Experții îl critică. Revista Fpcus susține că e cel mai scump plătită căsătorie cu forța care a existat vreodată la cârma Germaniei. Mulți remarcă că se fac concesii, e un fel de euforie a cheltuielilor, s-au făcut multe promisiuni în direcția clasei de mijloc, amprenta social-democrată a acestui program e mai puternică decât amprenta creștin-democrată”, a comentat la Digi24 ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.

(VIDEO. Emil Hurezeanu, la Digi24, despre acordul de coaliție din Germania)

Totuşi, rezultatul negocierilor poate fi anulat de cei 464 de mii de membrii ai SPD, care trebuie să voteze noul acord de coaliţie. Foarte mulţi social-democraţi nu vor ca partidul lor că guverneze în continuare alături de Angela Merkel, deoarece afectează mult prea mult imaginea formaţiunii. Teama este justificată: SPD a obţinut la alegeri din septembrie cel mai prost scor de după 1945, după patru ani de alături de CDU. Totuşi Martin Schulz crede că îşi poate convinge colegii să aprobe noua coaliţie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri