Ecourile luptei anticorupţie în Bulgaria: Trei județe vor alipirea la România

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_378622771
Foto: Shutterstock

Trei județe din nord-vestul Bulgariei vor să organizeze o consultare populară în vederea obținerii unei declarații de independență față de statul de la sud de Dunăre, scrie site-ul televiziunii naționale NOVA, din Bulgaria. Organizatorul acestui „referendum” la nivel local, Boris Kamenov, a declarat pentru presa din țara sa că după obținerea independenței cele trei județe vor să adere la România.

Conform televiziunii NOVA, locuitorii din județele Vidin, Vratsa și Montana spun că vor să scape regiunea de corupția din țară.

„Locuitorii din nord-vest sunt recunoscuți ca luptători. Populația acestei regiuni a organizat revolta împotriva Imperiului Otoman, precum și așa-numita revoltă Septembrie 1923”, a declarat Boris Kamenov. Acesta a subliniat că „bulgarii din această regiune nu mai vor să fie părtași la corupție și vor lupta pentru o democrație adevărată”.

Întrebat de ce nord-vestul Bulgariei vrea să devină parte a României, Kamenov a răspuns fără ezitare că sistemul judiciar românesc este mai eficient: „Sistemul lor judiciar este mult mai democratic și mai reformat”, a spus el.

Un alt „separatist” spune că susține inițiativa și pentru că în regiune nu există nicio activitate economică. „Lucrăm la Kozloduy, în Plovdiv și în alte orașe, aici nu este nimic”, a spus bărbatul.

Inițiatorul mișcării de independență a adăugat că numai după ce regiunea va deveni independentă, va merge în România cu o propunere de a se alătura acesteia.

Întrebat dacă Montana, Vidin și Vratsa ar deveni un fel de Catalonia, Kamenov a spus că în nord-vest este nevoie de „un om ca Puigdemont” (fostul premier al Cataloniei și lider separatist – n.red.).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri