Atac la Berlin: „Oamenii zăceau pe jos cu picioarele rupte”

Data publicării:
Lorry Drives Through Christmas Market In Berlin
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 19: An ambulance and rescue workers arrive to the area after a lorry truck ploughed through a Christmas market on December 19, 2016 in Berlin, Germany. Several people have died while dozens have been injured as police investigate the attack at a market outside the Kaiser Wilhelm Memorial Church on the Kurfuerstendamm and whether it is linked to a terrorist plot. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Martorii de la atacul de la Târgul de Crăciun din Berlin de luni seară povestesc că șoferul camionului nici nu a încercat să frâneze și a intrat în plin în oamenii de acolo. Bilanțul victimelor se ridică la 12 morţi şi 48 de răniţi în urma incidentului de aseară. 

Era ora 20.00, iar târgul de Crăciun de lângă Biserica Memoriala Kaiser Wilhelm era plin de oameni, când un camion a venit cu viteză, lovind de-a valma căsuţele de lemn şi trecătorii. Martorii spun că nici nu a încercat să frâneze.

„Tocmai băusem un vin fiert şi ne pregăteam să plecăm când a apărut un camion mare. A trecut pe lângă noi, pe mine m-a ratat cu vreo trei metri. S-a apropiat de intrare, a lovit barierele şi a trecut mai departe. Am vorbit cu doi oameni care zăceau pe jos cu picioarele rupte, dar care erau bine. Am văzut un bărbat târât cu sânge pe faţă”, a povestit un martor.

Primele echipaje de salvare care au ajuns la locul incidentului au găsit zeci de oameni care aveau nevoie de ajutor.

„Atmosfera era şocantă, chiar şi pentru oamenii noştri. Când au ajuns, foarte mulţi oameni aveau nevoie de ajutor, dar în prima fază aveam foarte puţin personal şi nu îi puteam ajuta pe toţi imediat”, a explicat purtătorul de cuvânt al Pompierilor, Sven Gerling.

Între timp, spun martorii, un bărbat a coborât din camionul oprit şi a dispărut.

„Martorii spun că şoferul a fugit de la faţa locului. Poliţia a pornit în urmărirea lui şi a putut aresta un suspect. Este la poliţie şi este interogat. Pasagerul este printre cei nouă morţi. Specialiştii noştri încearcă să stabilească cum anume a murit”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției din Berlin, Thomas Neundorf.

Potrivit poliţiei, bărbatul găsit mort în camion era un polonez. De altfel, există informaţii că vehiculul ar fi fost furat de pe un şantier din Polonia. Patronul firmei cărei îi aparţinea a sărit imediat în apărarea şoferului său, care îi este văr.

„Cel care conducea şi a sărit din camion nu era şoferul meu. Pot să garantez pentru şoferul meu. Cred că i-au făcut ceva şi i-au luat camionul”, a spus patronul firmei, Ariel Zurawski.

Reacţiile de solidaritate au curs din toată lumea. Cancelarul Angela Merkel a păstrat tăcerea în primele ore de după atac, dar purtătorul său de cuvânt a anunţat pe Twitter că este îndoliată.

În urma incidentului de luni seară, poliția a arestat un bărbat bănuit că ar fi autorul atacului, dar autorităţile s-au ferit să confirme deocamdată acest lucru. Presa afirmă că bărbatul care conducea camionul era pakistanez sau afgan şi sosise în Germania ca solicitant de azil în februarie 2016. Deocamdată, aceste informaţii nu sunt confirmate.

Mai mult, ministrul de interne german a declarat că deocamdată nu vrea să folosească termenul de „atac terorist", dar există elemente care conduc la această concluzie. 

De asemenea, ISIS ar fi revendicat atacul de aseară, afirmă presa americană, citând mesaje în acest sens apărute pe conturi jihadiste de pe Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri