Atentat Franța | După atac, turiştii fug de la Nisa

Data publicării:
DOLIU NISA 2 GettyImages

Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa: „Gara din Nisa s-a transformat într-un adevărat furnicar la o zi după sângerosul atac de pe Promenade des Anglais. Aici sunt turişti care şi-au terminat mai repede vacanţa, au plecat mai devreme tocmai de frica unor noi atacuri, laolaltă cu turişti care doar ce vin aici, în Nisa, pentru a-şi petrece vacanţa, însă sunt speriaţi, confuzi de ce s-a întâmplat. Totodată, şi hotelierii se plâng că tot mai mulţi oameni, tot mai mulţi oameni veniţi în vacanţă şi-au anulat deja rezervările, iar locul lor a început să fie luat uşor-uşor doar de către jurnalişti.”

E ceva normal, pentru că e o zonă turistică şi ei vin să se relaxeze. Agitaţie mare, prefer unde e aglomerat să plec, te aştepţi la orice.”

Reporter: Pleci mai devreme.

Tânără: Da, pentru că sunt departe de casă şi vreau să mă întorc.

Reporter: Părinţilor tăi le e frică bănuiesc.

Tânără: Da.

Robert Comănoiu, român stabilit la Nisa: „Se pare că se evită zonele centrale tradiţionale ale oraşului, ba chiar se pleacă. Zona care a fost vizată cuprinde chiar şi zona din faţa hotelului Negresco, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri de pe Riviera Franceză, unde de obicei se adună foarte multă lume, foarte mulţi turişti. Oraşul se află sub o tăcere foarte, foarte grea, este în stare de şoc, se reflectă peste tot, oamenii sunt debusolaţi, la birou iarăşi privirile sunt goale, absente”.

Apar şi noi mărturii ale românilor care au fost la NISA în noaptea atacului. Iată ce a declarat o turistă echipei Digi24.

Româncă: „Am venit în vacanţă. Sărbătorim 20 de ani de la căsătorie. Soţul meu prin '88 - '89 a lucrat aici şi a vrut să îmi arate acest frumos oraş. Am ieşit pe promenadă. I-am spus soţului meu, te rog frumos, că asta am învăţat de acasă de la noi, cât mai departe de lume. Mai departe, mai departe, mai departe. Toate restaurantele erau pline. Ne-am dus cât mai în jos. La un moment dat, ne-am aşezat la masă, am comandat de mâncare, a fost focul de artificii. 2-3 minute după focul de artificii am văzut că vine un camion si un scuter langa camion si mi-am dat seama că nu este ceva în ordine, se auzeau focuri de armă. Toata lumea a început să fugă. Din restaurant ni s-a spus, sub masa, scaunele in cap, fugiti prin spate , in garaj, jos, iesiti, imi este foarte greu sa exprim in cuvinte. Panica a fost foarte mare. Fugind spre hotel - sacoșe cu bagaje, cadouri abandonate pe străzi, părinți care nu își mai găseau copii, șlapi, pantofi, totul era o debandadă. Stăteau pe centru și nu știau ce s-a întâmplat și le-am spus fugiți teroriștii. Eu am făcut atac de panic. Prima reacție - m-am ascuns în bucătărie sub aragaz, pe burtă am mers până spre ieșire. Ne-au ajutat cei unde am mâncat. S-au mobilizat foarte bine. Ne-au spus ieșirile. Cineva bătea la ușă și noi speriați i-am spus să nu deschidă, ne-au trimis în garaj. M-am ascuns după o mașină și mi-am pus două cutii în cap și un ghiveci de flori mare în fața mea. Nu știam când pot sa ies de acolo. M-a impresionat ca erau multe mămici care nu îsi găseau copii.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri