Atmosferă tensionată la întâlnirea dintre Papa Francisc și Erdogan

Data publicării:
erdogan papa

Vizita istorică a președintelui Turciei la Vatican a fost marcată de proteste de stradă. Aproape 200 de kurzi au manifestat în centrul Romei, nemulţumiţi de întâlnirea lui Recep Erdogan cu Papa Francisc. Totul, în condiţiile în care armata turcă bombardează intens regiunile locuite de kurzii din Siria. 

Kurzii sirieni care s-au îmbrâncit cu forţele de ordine sub zidurile castelului Sant'Angelo sunt furioşi pe campania de bombardamente a turcilor, declanşată cu două săptămâni în urmă în regiunea Afrin. Subiectul extrem de sensibil era oricum şi pe agenda discuţiilor cu Papa Francisc, în condiţiile criticilor dure aduse de Suveranul Pontif pentru prelungirea şi agravarea conflictului care devstează această ţară din 2011.

Presa a remarcat crisparea de pe chipurile celor doi şefi de stat. Deşi au zâmbit protocolar, atmosfera audienţei lui Recep Erdogan la Papa Francisc a rămas una posomorâtă, chiar şi atunci când au făcut schimb de daruri. Papa a primit un mozaic din faianţă albastră cu panorama Istanbulului şi i-a oferit preşedintelui turc o placă din bronz cu un înger care îmbrăţişează emisferele în timp ce luptă cu un dragon.

Atmosfera a fost încărcată şi dincolo de zidurile palatului pontifical. Poliţia italiană a blindat Roma şi Vaticanul, pentru prima vizită a unui şef de stat turc în statul papal din ultimii 59 de ani. 3.500 de poliţişti au fost mobilizaţi, pentru a asigura securitatea preşedintelui Erdogan.

În paralel cu vizita de la Vatican, liderul turc a declarat într-un interviu în La Stampa că Turcia nu acceptă altă soluție decât aderarea la blocul european și aşteaptă, prin urmare, de la Uniunea Europeană doar aprobarea aderării în blocul comunitar. Recep Erdogan susţine că Bruxellesul trebuie să-şi ţină promisiunile făcute Ankarei, iar Turcia nu are nevoie de alternative precum parteneriatul propus recent de preşedintele francez Emmanuel Macron.

La Bruxelles, declaraţiile lui Recep Erdogan nu par să-i fi impresionat, totuși, prea mult pe oficialii europeni. „În ultima vreme am observat că Turcia se mişcă în direcţia opusă. Vedem ce ne rezervă viitorul”, a declarat Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri