BBC: Spitalele britanice sunt supraaglomerate

Data actualizării: Data publicării:
spitall

Aproape 14 ore de aşteptare, 33 de paturi şi 95 de pacienţi! Aşa arată o seară la unitatea de primiri urgenţe la unul dintre cele mai aglomerate spitale din Marea Britanie. Sistemul medical britanic duce lipsă şi de personal şi de spaţii pentru tratament. O echipă BBC a petrecut şase zile la spitalul Royal Blackburn din nord-vestul Angliei.

Par scene desprinse dintr-un serial cu medici, dar e vorba depre frânturi din viaţa reală. Timpul este principalul inamic în spitalele din Marea Britanie. Sunt prea mulţi bolnavi, prea puţin personal medical şi prea puţine locuri, constată jurnaliştii BBC.

Pacienţii aflaţi în stare critică sunt trataţi primii. Restul aşteaptă pe unde apucă pentru că nu sunt suficiente saloane pentru toţi.

Jurnaliştii BBC mai spun că în spitale nu sunt nici măcar suficiente scaune în sălile de aşteptare.

Uneori se ajunge la situaţii-limită. Acest bărbat suferă de cancer, a făcut şedinţele de chimioterapie şi trebuie operat urgent pentru scoaterea tumorii. În spital mai este disponibil un singur pat, dar între timp a apărut o urgenţă, o femeie cu hemoragie internă este în drum spre unitatea medicală.

Pacient: Dacă supravieţuieşte drumului, ea va primi locul meu. E în regulă, înţelegem că este o urgenţă.

Bolnavul de cancer a fost trimis acasă. A avut totuşi şansa să revină câteva zile mai târziu şi să fie operat, înainte ca starea lui de sănătate să se agraveze. Unităţile de primiri urgenţe din Marea Britanie ar mai avea nevoie de cel puţin trei mii de doctori pentru a face faţă tuturor cazurilor.

Khalid Haq, medic: Ne asumăm prea multe riscuri. Trimitem acasă pacienţi pe care nu ar trebui să-i trimitem. Dar nu avem unde să-i tratăm.

Dar specialiştii sunt greu de găsit. În ultimii ani au venit tot mai mulţi din afara ţării. În prezent, 12% dintre angajaţii sistemului britanic de sănătate sunt străini. Aproape 3.000 dintre ei sunt români, ceea ce înseamnă că ţara noastră este pe locul şase într-un clasament al statelor din Uniunea Europeană care furnizează specialişti pentru domeniul sanitar din Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri