BIZIDAY. Unirea înseamnă infrastructură

Data publicării:
moldova unire romania - agora

Viceministrul de Externe al Rusiei se află în aceste zile la Chișinău. Presa din Moldova scrie că discuțiile se vor axa în special pe viitorul Transnistriei, ai cărei cetățeni ar urma să voteze împreună cu restul populației la alegerile din toamnă. Pentru prima oară, moldovenii își vor alege în mod direct președintele și votul transnistrenilor se va îndrepta aproape sigur către candidații pro-ruși.

Viceministrul de Externe al Rusiei mai încearcă să ușureze rotația cadrelor militare din Transnistria și toate aceste negocieri sunt un avertisment discret în contextul în care la Chișinau au avut loc cele mai mari acțiuni pro-unioniste din ultimii 25 de ani. Important de știut, participanții vor ca Unirea cu România să includă și Transnistria.

Dan Dungaciu, analist politic: „Mai pe șleau spus, dacă vrei reintegrarea cu România a Republicii Moldova, te lupți cu Igor Dodon (n.r. liderul Partidului Socialist). Dacă vrei reunificarea Republici Moldova plus Transnistria cu România, te lupți cu Vladimir Putin”.

Chiar și așa, ultimele acțiuni unioniste au fost de departe cele mai consistente din ultima vreme. Pe lângă numărul mare de protestatari, participanții au fost format și Sfatul Țării 2, care face trimitere la conducerea Moldovei de acum 98 de ani care a votat Unirea cu România. În afara simbolisticii numelui a precum și al datei marșului, există revendicări concrete, multe de natură economică.

În programul Statului Țării se cer construcția autostrăzilor Chișinău București și Chișinău-Iași-Cluj Napoca sau a unor căii ferate de mare viteză care să lege orașele Bălți, Chișinău, Iași și Timișoara. Se mai cere și unificarea sistemului educațional sau a celui de telefonie, inclusiv accesul la Serviciul de Urgență 112.

Exact ca Parlamentul Republicii Moldova, noul Sfat al Țării are 101 membri, aleși prin vot on-line. Cel puțin în teorie, aceștia ar urmă să pregătească Unirea cu România, care ar urma să aibă loc în 2018, la un secol de la Marea Unire.

Și în România există inițiative similare, spune Dan Dungaciu: „Ce a făcut Sfatul Țării 2 a fost să preia o foaie de parcurs scrisă de un expert din România, pe care să o adapteze în funcție de anumite viziuni locale”.

Conform unui sondaj, doar o treime din cetățenii moldovei vor Unirea cu România. Sugestiv este și faptul că la sfărșitul săptămânii va avea loc o contra-demonstrație a partidelor pro-ruse și o organizațiilor non-guvernamentale care militează pentru independența Moldovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri