Budapesta | Administraţia unei mari capitale se bazează pe înţelegere

Data publicării:
budapesta

Piaţa Szell Kalman, Budapesta. Un spaţiu uriaş, multifuncţional, aflat pe malul drept al Dunării, care leagă trei districte ale capitalei maghiare de pe ambele maluri ale fluviului.

Fosta piaţă Moscova, Szell Kalman a fost mult timp un punct nevralgic al circulaţiei din Budapesta. Aşa arată astăzi dată în folosinţă de curând şi reconstruita printr-un buget de aproximativ 17 milioane de euro”, stransmite corespondentul Digi24.

„Deşi o numim piaţă, de fapt este un nod de trafic unde se intersectează lunii de tramvai, autobuz, metrou, apoi cremaliera, în plus e şi un trafic intens de maşini, şi avem şi un punct de biciclete publice”, spune Balazs Szeneczey, viceprimarul Budapestei.

Până ca zona să ajungă la înfăţişarea de acum, a fost nevoie de multă voinţă şi mai ales de înţelegere, pentru că piaţa se află la limita a trei districte şi fiecare primar local avea altă agendă, alt buget, alte priorităţi. In plus, pentru că depăşea limitele unui district, proiectul avea nevoie şi de implicarea primăriei generale. Aproape o treime din investiţia totală, adică în jur de 5 milioane de euro, a venit din fonduri europene. Lucrările au fost îngreunate de condiţiile pieţei: pe de o parte nu a existat spaţiu pentru lărgirea ei, iar pe de altă parte circulaţia tramvaielor, autobuz şi metrou trebuia să fie neîntreruptă. În plus, în timpul construcţiilor s-au descoperit de mai multe ori bombe, grenade şi muniţii din Al Doilea Război Mondial, care au încetinit lucrările.

„Deci, deşi o numim piaţă, e un nod de trafic, unul din cele mai importante din Buda, aşa că procesul de proiectare a fost extrem de important. Construcţia a fost precedată de un concurs de proiecte, iar de curând am predat un spaţiu mai uşor de traversat, mai uşor de folosit, mai ,aerisit, predat locuitorilor Budapestei în mai 2016”, explică viceprimarul Balazs Szeneczey.

Piaţa Szell Kalman este doar un exemplu de cooperare între districtele din Budapesta. Important este că, atât nivel de district, dar mai ales la nivelul capitalei, planurile de urbanism sunt gândite pentru decenii întregi. Şi foarte important, nu sunt modificate de la un an la altul.

Sunt foarte importante, în paralel cu investiţiile de infrastructură, şi procesele de planificare a dezvoltării urbane. Am avansat foarte mult în anii trecuţi pe acest plan. Acum putem spune exact cum va arăta Budapesta peste 15, 10, 5 ani. Sunt deja pregătite aceste planuri de dezvoltare şi au fost elaborate împreună cu primăriile sectoarelor. Nu a fost întotdeauna aşa, dar acum putem spune că nu gândim în 23 de feluri despre acest oraş, ci într-un singur fel, lucrăm împreună iar acest planuri sunt modulare şi funcţionează omogen”, spune Balazs Szeneczey.

Acum, primăria Budapestei se pregăteşte pentru o nouă provocare, într-o zonă cu multe puncte vulnerabile, dar şi cu un potenţial imens de dezvoltare. Vorbim de proiecte imobiliare de amploare pe malurile Dunării. Odată cu clădirile de birouri şi locuinţe, este nevoie de reamenajarea cheiurilor, noi căi de acces şi conectarea la vechile cartiere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri