Carles Puigdemont, la prima audiere judiciară în Belgia

Data actualizării: Data publicării:
Catalonia Separatists Elect Regional President
Foto: Guliver / GettyImages

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont va avea, astăzi, prima audiere în faţa magistraţilor belgieni care vor decide dacă va fi trimis sau nu în Spania.

Carles Puigdemont este obligat să se prezinte la audiere. Este o condiţie impusă de justiţia belgiană, în schimbul lăsării lui în libertate pe parcursul procesului.

Premierul demis al Cataloniei refuză să se întoarcă în Spania, pentru că nu va avea parte de un proces corect acolo, susţine el.

Procedurile ar putea dura cel puţin până în ianuarie. Puigdemont şi avocaţii săi au anunţat că vor utiliza toate căile pentru a împiedica extrădarea.

Foarte rar însă mandatele de arestare europene nu au fost executate.

Justiţia spaniolă a emis acum două săptămâni un mandat european de arestare pe numele premierului demis al Cataloniei şi a patru dintre foştii săi miniştri.

Ei au părăsit Spania imediat după ce Madridul a preluat controlul direct al regiunii catalane, după ce parlamentarii de acolo au adoptat declaraţia de independenţă, pe 27 octombrie mai exact.

Carles Puigdemont este cap de listă al partidului său, la alegerile regionale anticipate care ar urma să aibă loc pe 21 decembrie, deci înainte ca situaţia sa să fie lămurită. El îşi va face campanie din exil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri