Ce poate face România pentru cetățenii săi din UK în cazul unui „Brexit dur”. Explicațiile ministrului George Ciamba

Data publicării:
george ciamba - inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a explicat pentru Digi24 ce poate face România, care deține președinția Consiliului UE, în cazul unui „Brexit dur”. Aceasta, în condițiile în care Parlamentul britanic trebuie să se pronunțe în această seară asupra acordului încheiat de Marea Britanie cu UE, contestat din toate părțile.

„La momentul ăsta trebuie să așteptăm votul. România e pregătită, trebuie să vedem ce se va întâmpla. Eu nu aș vorbi acum de un Brexit dur. Indiferent de care va fi varianta, inclusiv de Brexit dur, avem declarația de ieri a ministrului de Externe britanic, a fost foarte clară: drepturile cetățenilor români și ale celorlalți cetățeni europeni vor fi în continuare protejate”, a spus George Ciamba.

„Bineînțeles, consecințele economice, asta e o discuție mult mai amplă, ce se va întâmpla la modul concret. Dar este important faptul că avem această asigurare care vine în contrapartidă cu ceea ce trebuie să facă partea română - și mă refer aici și la restul țărilor membre - să asigure rezidență celor 2 milioane de cetățeni britanici din afara Marii Britanii și care trăiesc în UE și să le acorde drepturile pe care le-ar fi avut în cadrul acordului de retragere ordonată care va fi supus ratificării în seara aceasta”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă România are un plan concret, în cazul în care acordul pentru Brexit va fi respins de Parlamentul britanic, George Ciamba a spus: La momentul ăsta discutăm cu toți partenerii și am vorbit și cu Parlamentul European și cu Comisia europeană. Trebuie să vedem ce se întâmplă și care sunt opțiunile politice. Noi nu putem avea un anumit tip de plan care la un moment dat să creeze un anumit tip de efecte. Trebuie să ne încredem în ratificare sau să vedem ce se va întâmpla dacă aceasta nu reușește, care e următorul pas”.

George Ciamba a vorbit și despre prioritățile României în mandatul de șase luni la președinția Consiliului UE, pe care premierul Viorica Dăncilă le va prezenta în această după-amiază în plenul Parlamentului European: „E vorba de faptul că România are ca motto coeziunea care exprimă dorința de unitate, de convergență economică și socială. E foarte important lucrul acesta să fie spus și din perspectiva nediscriminării, din perspectiva celor patru libertăți fundamentale care nu trebuiesc să fie rupte între ele. Ele sunt împreună și asta e un lucru important când vorbim și de beneficii sociale pentru cetățenii români”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri