Cine are grijă de banii Uniunii Europene

Data actualizării: Data publicării:
bani euro teanc shutterstock_127466858
FOTO: Shutterstock

Unul dintre principalele obiective ale Uniunii Europene este dezvoltarea ţărilor membre. Cea mai mare parte a bugetului comunitar este alocată acestui tip de proiecte. Dar, ca în orice buget, trebuie prevăzute fonduri şi pentru funcţionarea Uniunii. De organizarea finanţelor se ocupă o structură numită ECOFIN.

Balazs Barabas, jurnalist Digi24: Ne amintim cu toţii de efectele dezastruoase ale crizei financiare din 2008. Mulţi le resimt încă, dacă vorbim de pildă de creditele ipotecare în valută. Să nu ne mirăm că există o formaţiune în Consiliul Uniunii Europene, care reglementează şi aceste aspecte.

ECOFIN este segmentul pentru afaceri economice şi financiare din Consiliul UE. Politica economică a Uniunii, fiscalitatea, pieţele financiare, fluxurile de capital, relaţiile economice cu ţări din afara blocului comunitar - toate acestea sunt coordonate de ECOFIN. Mai mult decât atât, acest corp pregăteşte bugetul anual al UE. Este complicat, pentru că vorbim de peste 140 de miliarde de euro anual, din care mare parte este destinat programelor de creştere economică şi pentru crearea de noi locuri de muncă.

Balazs Barabas, jurnalist Digi24: Cel puţin la fel de important ca bugetul Uniunii Europene este menţinerea stabilităţii financiare. Chiar dacă nu se pot evita în totalitate crizele financiare, efectele acestora pot fi substanţial reduse, cu ajutorul unui set de măsuri bine stabilite şi respectate de fiecare ţară membră, făcut de ECOFIN.

Setul de măsuri există şi se numeşte Pactul de Stabilitate şi Creştere. El reglementează, înainte de orice, gradul de îndatorare pe care ţările membre pot să şi-l asume în aşa fel încât să nu genereze un risc prea mare pentru toţi ceilalţi. Dacă se depăşeşte, atunci se declanşează Procedura de Deficit Excesiv, despre care s-a vorbit recent în cazul Italiei.

Balazs Barabas, jurnalist Digi24: Un element legat strâns de datoria de stat şi care afectează în mod direct buzunarul cetăţenilor sunt impozitele. ECOFIN are în atribuţii multe aspecte fiscale europene, dar este important să spunem că stabilirea impozitelor NU intră în atribuţia ECOFIN. Dealtfel, a niciunei instituţii europene.

Uniunea Europeană nu are un rol direct în stabilirea taxelor şi impozitelor. Acestea sunt fixate de guvernul fiecărei ţări în parte. Totuşi ele trebuie să fie în conformitate cu anumite politici europene: promovarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă şi să se asigure că impozitele nu discriminează cumpărătorii, lucrătorii sau companiile din alte ţări comunitare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri