Culisele aeroportului din Budapesta

Data publicării:
aeroport

Pe un aeroport important au loc sute de mii de decolări şi aterizări pe an. Milioane de pasageri beneficiază de transport în condiţii de siguranţă. Pentru acest lucru există un sistem bine pus la punct, la toate nivelurile. Digi24  a intrat în culisele aeroportului din Budapesta.

Aeroportul Franz Liszt din Budapesta este cel mai mare dintre cele 5 aeroporturi internaţionale din Ungaria. Traficul anual aici este de peste 10 milioane de călători. Construcţia a început în 1942, dar războiul a întrerupt lucrările. Deschiderea oficială a avut loc în 1950. La început, funcţionau doar 4 rute, printre care şi Bucureşti-Budapesta. În ultimii 15 ani, aeroportul a fost dezvoltat cu scopul de a atinge capacitatea de 18 milioane de călători până în 2020.

Ajunşi dincolo de porţile aeroportului, vedem de aproape detaliile aparatelor de zbor. Avioanele moderne sunt echipate la vârful aripilor cu elemente de stabilizare care se deosebesc vizibil, în funcţie de producător. La avioanele Boeing, ele se numesc „sharklets”, pentru că seamănă cu înotătoarea rechinilor. În cazul aparatelor Airbus, ele se numesc „winglets” şi sunt vizibil diferite de cele ale Boeing.

Un serviciu indispensabil pentru un aeroport este cel de pompieri. În cazul unui accident grav, combustibilul avioanelor, kerosenul arde cu o temperatură de 1200-1300 de grade celsius. Pentru o asemenea situaţie este nevoie de vehicule speciale, care aplică rapid şi în cantităţi mari o spumă specială. Aici găsim şi maşini capabile să pompeze lichid cu o presiune de 300 de atmosfere. O asemenea presiune taie orice material, fie metal sau beton.

În industria avioanelor, lucrurile se mişcă tot atât de dinamic ca într-un aeroport. Tehnologiile se dezvoltă la foc continuu pentru ca clienţii să poată obţine avionele cele mai eficiente la costurile cele mai mici.

Bineînţeles, avioanele necesită reparaţii continue. În incinta aeroportului din Budapesta există un spațiu în care 370 de muncitori și 50 de ingineri lucrează pentru a asigura funcţionalitatea perfectă a aparatelor de zbor care vin şi pleacă din Budapesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...