Italia după cutremur: 250 de morți. Zeci de turiști dintr-un hotel, în continuare dispăruți

Data actualizării: Data publicării:
Magnitude 6.2 Earthquake Hits Central Italy
AMATRICE. Foto: Gulliver/Getty Images

Au trecut aproape 48 de ore de la cutremurul cu magnitudinea 6 care a zguduit centrul Italiei, iar bilanțul provizoriu al persoanelor decedate a ajuns la 250, printre ei numărându-se și cinci români. Iar echipele salvare muncesc necontenit şi au reuşit să scoată în viaţă oameni prinşi de zeci de ore sub dărâmături.

AMATRICE. Foto: Gulliver/Getty Images
AMATRICE. Foto: Gulliver/Getty Images

 

Actualizare 18:45. Un nou bilanţ oficial ridică la 250 numărul celor care au murit în urma cutremurului. 365 de oameni au fost răniţi.

Actualizare 14:20. Agenția Ansa anunță că numărul persoanelor decedate a crescut la 250, iar alte 264 sunt rănite.


2.500 de oameni au dormit în corturi în apropierea satelor devastate de cutremur, unii pentru că nu mai au case, alţii pentru că le e frică să meargă acasă sau pentru că li s-a recomandat să nu intre în locuințe.

Ca să evite să se pună în pericol, poliţia i-a anunţat că ia măsuri împotriva "şacalilor", nume dat în Italia celor care jefuiesc casele sinistraţilor, după catastrofele naturale.

Zeci de salvatori, pompieri şi membri ai Protecţiei Civile, dar şi voluntari, au căutat toată noaptea printre ruinele celor trei sate devastate de cutremurul de ieri. Niciun efort nu e prea mare, dacă se mai salvează o viaţă.

- Săpăm cu mâinile, cu lopeţile... Săpăm cu tot ce avem. Am găsit doi copii morţi, apoi pe părinţi, în viaţă. Din păcate, cutremurul face şi aşa ceva. Ce să facem? Scuzaţi-mă!

La Pescara del Tronto, o fetiţă de 10 ani a fost scoasă vie de sub dărâmături, după 17 ore de aşteptare.

- Am găsit-o la 19:30. A fost emoţionant, mai că ales că suntem şi noi părinţi. Ultima persoană pe care am scos-o vie a fost o bunicuţă, pe la 11 dimineaţa. Apoi, tot restul după-amiezii am găsit numai morţi.

Nu se ştie câţi oameni mai sunt sub dărâmături. Numai într-un hotel din Amatrice se aflau 70 de turişti şi doar şapte trupuri au fost scoase de sub ruine.

Amatrice, orăşelul care a dăruit lumii pastele all amatriciana, fusese votat anul trecut una dintre cele mai frumoase aşezări vechi din Italia. Aproape că a fost ras de pe faţa pământului, aşa cum s-a întâmplat cu încă trei localităţi din apropierea epicentrului.

Peste tot, imaginile distrugerii sunt copleşitoare. Clădiri întregi au fost reduse la mormane de moloz, altele au rămas fără faţade, lăsând la vedere interiorul caselor: un prosop şi o pereche de mănuşi de plastic în ceea ce a fost baia cuiva, vestigii ale unei vieţi din care, pentru sute de oameni, n-a mai rămas nimic.

Suntem o ţară care se împarte în tabere adesea şi din orice. Ne pricepem să ne certăm şi să polemizăm. Dar, în faţa durerii, Italia îşi arată cea mai frumoasă faţă”, a declarat Matteo Renzi, premierul Italiei.

În satele grav afectate de cutremur, supravieţuitorii au mers la culcare în aer liber sau în corturi, hăituiţi de amintirile din noaptea precedentă.

- M-am trezit într-un zgomot ca de bombă, era asurzitor. Nu puteam face nimic, totul cădea peste mine.

- Dormeam. Deodată am auzit un zgomot înfiorător. Patul a început să se mişte, toate uşile dulapurilor s-au deschis şi au început să se mişte. Toţi pereţii s-au dărâmat şi toate geamurile s-au spart. A fost înfiorător.

Mii de oameni rămaşi fără case au nevoie de ajutor pentru a-şi reconstrui vieţile. Premierul Matteo Renzi a anunţat o şedinţă de guvern consacrată măsurilor necesare în comunităţile distruse de cutremur.

Dimensiunea dezastrului i-a înspăimântat pe italieni

Oraşele afectate de seism arată ca după bombardament. Dimensiunea dezastrului se vede cel mai bine comparând imaginile de dinainte şi de după seism. Iată ce a relatat un jurnalist din peninsulă:

Vedem ora producerii cutremurului, 03:36, ora la care s-a oprit şi ceasul din turn. Este momentul în care seismul a lovit acest sat. Să vedem imaginile, înainte şi după. Acestea sunt imagini filmate din aer de la Amatrice, înainte şi după cutremur. Aşa după cum vedeţi şi în centrul istoric, clădirile au fost afectate. Aici suntem încă în centru, pe strada Umberto I.

Priviţi, am încercat să găsim imagini asemănătoare, cam din acelaşi unghi, pentru a vă arăta cum era oraşul înainte şi după cutremur. Iată intrarea de la această bancă, ce a rămas în picioare.

Iată altă imagine, tot de pe strada principală, în care vedem salvatori care încearcă să audă vocile supravieţuitorilor acoperiţi de moloz.

Aici vedem la fel imagini înainte şi după cutremur, această placă pe care scrie Via Madonna della Porta, cum a rămas căzută lângă dărâmături.

Priviţi această biserică, Sfântul Augustin, ceea ce a mai rămas din ea, într-o zonă "roşie" stabilită de pompieri, care nu mai este accesibilă publicului.

O altă biserică, Sfântul Crucifix, priviţi aceste imagini, puteţi vedea cum structura externă a rezistat, dar în interior nu a mai rămas aproape nimic.

Aici suntem tot la Amatrice, în piaţa Sfântul Francisc, iată cum arăta înainte şi cum arată acum. Din această clădire a mai rămas doar faţada. Tot acolo, în imagini vedem bustul lui Salvatore Tommasi, aflat în centrul istoric. A căzut de pe soclu după primul seism, cel mai puternic.

Încheiem cu imagini din Pescara del Tronto, acolo se concentrează echipele de salvare, pompierii, carabinierii care încearcă să dea la o parte pietrele şi molozul, să îi elibereze pe cei prinşi sub dărâmături. Asta este ce a mai rămas. Aici era clopotniţa bisericii, nu a mai rămas nimic.”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri