De ce Bulgaria şi-a schimbat radical poziţia 

Data publicării:
degeratu

„Este clar că un asemenea proiect ambiţios nu se poate rezolva în câteva luni, este clar că există un diferend turco-bulgar şi probabil anumite elemente de neîncredere care vin dintr-o relaţie mai veche. Nu exclud probleme de politică interna din Bulgaria, divergenţa dintre preşedinte şi premier.

Era un conflict mai vechi între cei doi actori politici şi probabil faptul că preşedintele a susţinut deschis la conferinţa de presă comună cu partea română, fără să existe probabil o coordonare cu premierul, ... asta cred că a contribuit la această întoarcere radicală a poziţiei Bulgariei. Exista acest sentiment filorus, dar cred că Moscova a speculat în ultimele 24 - 48 de ore acest conflict, a intervenit cu o declaraţie din partea unui oficial al ministerului de externe al Federaţiei Ruse chiar în momentul în care se desfăşrau discuţii între preşedinte şi premier”, a afirmat Claudiu Degeratu.

La numai 24 de ore după ce Bulgaria îşi anunţa acordul pentru înfiinţarea unei flote comune româno-bulgaro-turce la Marea Neagră, sub umbrela NATO, Guvernul de la Sofia a revenit asupra deciziei. Premierul Boiko Borisov se opune chiar deschis planurilor României, fiindcă nu vrea ca Marea Neagră să devină, citez, "o zonă de conflict". Declaraţia prim-ministrului a venit chiar în ziua în care preşedintele român Klaus Iohannis şi-a încheiat vizita oficială în ţara vecină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri