Efectele Brexit asupra României

Data publicării:
BREXIT N19 fara zoom GettyImages-537566172

O bancă a calculat câţi bani ar putea pierde România dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

Mihai Pătrulescu, economist bancar: „Impactul pe România va fi unul relativ redus, per total noi ne aşteptăm la un impact generat de Brexit undeva în jur de 0,5 puncte procentuale din PIB, în scădere.”

Asta înseamnă circa 800 de milioane de euro, pe o perioadă de mai mulţi ani. În caz de Brexit, spun economiştii, un prim semnal va fi dat de cursul valutar. Cotaţia euro ar putea ajunge la 4,7 lei. Pierderi ar veni din scăderea comerţului cu Marea Britanie şi dintr-o absorbţie mai slabă a fondurilor europene.

Mihai Pătrulescu, economist bancar: „Ieşirea din Uniunea Europeană nu va avea loc imediat, estimările noastre conservatoare văd că Marea Britanie ar rămâne în Uniune cel puţin până în 2020 şi din acest motiv credem că România ar putea să-şi doversifice partenerii cu care exportă.”

Marea Britanie e unul dintre partenerii comerciali importanţi pentru România, dar exporturile către această ţară au însemnat doar 4 la sută din total, anul trecut.

Concret, România a exportat marfă către Regatul Unit în valoare de 2,4 miliarde de euro. În special echipamente electrice, îmbrăcăminte şi automobile.

Marfa importată din Marea Britanie a avut o valorea mai mică: 1,6 miliarde de euro. Am adus cazane şi turbine, dar şi echipamente electrice şi produse farmaceutice.

Un eventual divorţ al Marii Britanii de Bruxelles ar crea însă şi oportunităţi.

Adrian Mitroi, economist: „Deja România funcţionează cu toate motoarele economice turate, dar avem nevoie de investiţii străine directe, care într-o eventualitate de Brexit vor căuta oportunităţi aici.”

Brexitul le-ar putea strica planurile românilor care vor să lucreze în Marea Britanie.

Laurian Lungu, economist: „Cei care susţin Brexitul vor să acorde un sistem de punctaj, cum este cel din Australia, unde să fii evaluat conform abilităţilor pe care le ai şi, din acest punct de vedere, accesul pe piaţa forţei de muncă în Marea Britanie va fi mai dificil. ”

Sunt deja peste 180 de mii de conaţionali care muncesc acolo cu forme legale. Şi Banca Naţională avertizează într-un raport că "ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate afecta România prin slăbirea proiectului european, care reprezintă o ancoră pentru dezvoltarea ţării noastre."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri