Expert: Supraestimăm frica pe care teorismul o induce oamenilor

Data actualizării: Data publicării:
expert

Un fost analist al serviciilor de informaţii americane, acum profesor la o importantă universitate din Statele Unite, este de părere că Uniunea Europeană trebuie să-şi îmbunătăţească legislaţia pentru a lupta eficient împotriva terorismulul. Expertul susţine că, în acest moment, nu există o listă comună cu cei mai căutaţi suspecţi de terorism. Eşecul comunităţii internaţionale de a rezolva criza din Siria, un loc în care ISIS acţionează, va continua să producă efecte în Europa. Profesorul american a fost invitatul unei conferinţe pe care a organizat-o Academia Naţională de Informaţii.

Anul acesta, în Europa, au avut loc 15 atacuri teroriste puse pe seama islamismului radical. Franţa s-a confruntat cu patru atentate, cel mai sângeros a fost la Nisa când au murit 86 de oameni. În Germania, persoane radicalizate au înjunghiat oameni pe stradă sau în mijloace de transport. Belgia ocupă locul trei în topul ţărilor cu cele mai multe incidente teroriste.

Atacul sinucigaş de pe aeroporul Zaventem din Bruxelles s-a soldat cu 32 de morţi. Anul acesta, fundamentaliştii au acţionat şi în Anglia şi în Italia. Chiar şi după aceste tragedii, experţii spun că Europa tot nu este pregătită.

Jan Goldman, expert internaţional în contraterorism: „Chiar şi astăzi, de exemplu, în Uniunea Europeană nu există o listă standard cu persoanele suspectate de terorism. Aşadar, chiar dacă fiecare ţară este îngrijorată de ameninţarea teroristă, nu lucrează împreună pentru a lupta împotriva terorismului”.

Profesorul Jan Goldman analizează de aproape 40 de ani fenomenul atacurilor teroriste. El susţine că autorităţile trebuie să investească mai mult în educaţia oamenilor şi în prevenţie.

Jan Goldman, expert internaţional în contraterorism: „Realitatea este că tindem să supraestimăm frica pe care teorismul o induce oamenilor. Ceea ce trebuie să facă guvernele este să educe, să promoveze şi să integreze”.

Criza umanitară din Siria va continua să producă efecte în Europa, crede expertul american. O dată cu valul de refugiaţi au plecat din ţară şi simpatizanţi ai organizaţiilor teroriste.

Jan Goldman, expert internaţional în contra terorism: „Guvernul sirian distruge toate spitalele. Săptămâna trecută au distrus 12 spitale în Siria. Dacă eşti impuşcat sau rănit, nu ai unde să mergi. Oamenii vor să trăiască. Ce m-a întristat este să văd cum comunitatea internaţională şi Naţiunile Unite au eşuat din cauza politicii”.

Patru milioane de oameni au fugit din calea războiului care ţine de cinci ani în Siria. 500.000 şi-au pierdut viaţa în luptele dintre guvern, rebeli şi ISIS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri