Atentat la Strasbourg, la târgul de Crăciun: trei morţi şi 12 răniţi. Atacatorul, în continuare căutat

Data actualizării: Data publicării:
skynews-strasbourg-shooting_4515998

Alertă de securitate la Strasbourg. Mai multe focuri de armă au fost trase marți seară la Târgul de Crăciun de la Strasbourg. Cel puțin trei oameni au murit şi alţi 12 au fost răniţi în urma atacului. Atacatorul a fost identificat, dar nu a fost prins de polițiști.

skynews-strasbourg-shooting_4515998
Alertă de securitate la Strasbourg. Mai multe focuri de armă au fost trase la Târgul de Crăciun de la Strasbourg.

Actualizare 9:40. Un bilanț actualizat al prefecturii arată că sunt 3 persoane decedate, opt răniţi grav şi cinci răniţi uşor.

„Autorul faptelor, care avea emisă pe numele său o fişă S, este căutat intens de forţele de ordine. 350 de poliţişti şi jandarmi sunt în continuare mobilizaţi pe teren, sprijiniţi de mijloace aeriene şi de echipele Raid, BRI (Brigade de Recherche et d'Intervention) şi forţei Sentinelle”, a precizat prefectura într-un comunicat.

Un turist thailandez, printre persoanele ucise în atac

Actualizare 9:00. Un turist thailandez se află printre persoanele decedate în atacul armat comis marţi seară la Strasbourg (estul Franţei), a anunţat miercuri un oficial guvernamental thailandez, citat de Agerpres.

Anupong Suebsamarn (45 de ani) se afla în vacanţă în Franţa împreună cu soţia sa, sosind chiar marţi la Strasbourg, a precizat Busadee Santipitaks, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe thailandez.

Soţia lui Anupong Suebsamarn a supravieţuit atacului şi în prezent se află în grija autorităţilor din Strasbourg, a adăugat reprezentanta diplomaţiei thailandeze.

Citește

Reacția lui Emmanuel Macron după atacul de la târgul de Crăciun din Strasbourg

Atentat la Strasbourg. Dezvăluirea făcută de europarlamentarul Norica Nicolai


Actualizare 7:00. Un bilanț oficial indică 3 persoane ucise și 12 rănite.

MAE: Nu sunt informații despre români printre victime

ACTUALIZARE 00.20. MAE informează că până în acest moment nu sunt confirmate victime de cetăţenie română în urma atentatului de la Strasbourg şi nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară la nivelul oficiului consular.

"Consulatul General al României la Strasbourg are în atenţie incidentul petrecut marţi seara în Piaţa Kleber şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate", precizează MAE.

De asemenea, Consulatul General al României la Strasbourg monitorizează situaţia, menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să intervină dacă situaţia o va impune.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon ale Consulatului General al României la Strasbourg +33 369.321.938, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +33 6.27.05.00.22.

ACTUALIZARE 23.15. Clădirea PE a fost închisă. Nu e permis accesul în clădire, dar nici nu se poate ieşi, a declarat la Digi24 Lucian Goleanu, ofiţer de presă al PE.

„Înţeleg că acest individ era marcat în dosarele poliţiei ca fiind un personaj care avea legături cu diverse grupări radicale”, a spus Lucian Goleanu.

ACTUALIZARE 23.00. Doi morți și 11 răniți este cel mai recent bilanț oferit de presa franceză.

Atacatorul a fost identificat. El a fost rănit înainte să fugă.

El este căutat de forţele de ordine.


Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

ACTUALIZARE 22.54. Forţele de ordine s-au mobilizat la Strasbourg, iar ministrul francez de Interne Christophe Castaner urmează să ducă la faţa locului. Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost informat în timp real cu privire la ”evenimentele” de la Strasbourg, a hotărât să scurteze reuniunea în curs şi doreşte ca ministrul de Interne să se ducă la faţa locului, a anunţat Palatul Élysée într-o primă reacţie.

Castaner este însoţit de către primarul Strasbourgului Roland Ries, care se afla la Paris.

”Urmăresc situaţia de la centrul de supraveghere al Ministeruluide Interne împreună cu Laurent Nunez. Serviciile noastre de securitate şi salvare sunt mobilizate”, a anunţat ministrul pe Twitter, citatd e News.ro.

Macron i-a primit marţi seara pe parlamentari din cadrul majorităţii la Palatul Élysée. El a fost informat în cursul reuniunii de către consilieri cu privire la incidentul de la Strasbourg.

Cu puţin înainte de ora locală 21.00 (22.00, ora României), potrivit mai multor parlamentari, şeful statului a ”anunţat faptele” şi a anunţat ”opt răniţi şi un mort”.

Macron a anunţat că scurtează reuniunea.

Pe de altă parte, un asistent parlamentar european belgian, Emmanuel Foulon, a scris pe Twitter că a asistat la incidentul de la Strasbourg.

”Zgomote şi focuri de armă pe străzile din Strasbourg. panică pe Grande Rue. Toată lumea s-a culcat (la sol) în restaurant. Petarde?”, scrie el precizând în altul că ”atacatorul este fugat (confirmare oficială de la securitatea Parlamentului UE. Noi stăm ascunşi de la primele focuri (armă) pe Grand Rue”.

ACTUALIZARE 22.50. Autorul atacului a fost identificat și este căutat de poliție, anunță autoritățile.

ACTUALIZARE 22.36. Cel mai recent bilanț oficial anunță 10 persoane rănite și cel puțin un mort. Le Figaro anunță că „planul alb” a fost declanșat în toate spitalele din Strasbourg.

ACTUALIZARE 22.26: Eurodeputatul român Cristian Preda a povestit pentru Digi24 că se afla la Parlament în momentul atacului. „Sunt în momentul acesta la Parlament. Am fost informați în reuniunea pe care o aveam acum o oră, trei sferturi de oră, că s-au petrecut incidente cum ați pomenit, împușcături în centrul orașului. Am încercat să plec pentru că aveam întâlnire cu Maia Sandu și Andrei Năstase, undeva în centrul orașulu. N-am putut să plec pentru că suntem sub consemnul poliției. Maia Sandu și Andrei Năstase sunt ok. Am luat legătura telefonic cu ei. Sunt în centru și mi-au zis că au văzut desfășurarea poliției și chiar o parte dintre răniții care sunt în centru. Înțeleg că sunt 7 răniți confirmați, dar operațiunea e în curs. Tot ce ni s-a spus e că poliția încearcă să prindă făptuitorul sau făptuitorii. Nu e deocamdată clar. Suntem în așteptarea informațiilor. Deocamdată se vorbește despre o operațiune a poliției. Nu știm dacă există elemente pentru a descrie ce s-a întâmplat ca un atac terorist."

Sediul parlamentului European din Strasbourg, unde zilele acestea se desfăşoară o sesiune plenară, este blocat.

"Parlamentul European a activat un protocol de urgenţă. Suntem în prezent blocaţi pentru a proteja oamenii aici. Rămâneţi în siguranţă şi în interior", a scris europarlamentarul Eva Kaili (Grecia) pe Twitter.

ACTUALIZARE: Printre persoanele rănite s-ar afla și un turist străin. Deocamdată informația nu a fost confirmată. Cel mai recent bilanț indică cel puțin un mort și 6 persoane rănite.

Imaginile surprinse de martori au surprins spaima care i-a cuprins pe cei aflați în târg, persoane căzute la pământ sau fugind după ajutor. Martorii au postat mesaje online prin care spun că la locul atacului se află persoane rănite întinse pe pământ. 

În acel moment, la locul atacului s-ar fi aflat și o patrulă militară care ar fi deschis focul în direcția atacatorului.

atac strasbourg
Foto: Twitter

De asemenea, au fost surprinse imagini cu polițiști înarmați patrulând în centrul Strasbourgului.

Serviciile de urgență din Franța au confirmat atacul, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână în case. 

"Schimb de focuri în centrul oraşului Strasbourg. Vă invităm să rămâneţi acasă în aşteptarea clarificării situaţiei", a scris pe Twitter Alain Fontanel, prim-adjunct al primarului oraşului.

Atacatorul nu a fost prins de polițiști, iar autoritățile sunt în alertă maximă. 

A fost instituit un perimetru de securitate, circulația în zonă a fost oprită și nimeni nu mai are voie să treacă prin zonă până când suspectul nu va fi prins.

În această perioadă, la Strasbourg se desfășoară sesiunea plenară a Parlamentului european, astfel că se află multe delegații la Strasbourg.

Știre în curs de actualizare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri