Frica umflă bugetele Apărării

Data publicării:
Soldati belgieni pe strazile din Bruxelles GettyImages-516963774

După ce au aflat că atacurile din Paris din toamna anului trecut au fost organizate la Bruxelles, autoritățile belgiene au decis să cheltuiască 500 de milioane de euro pentru a urmări jihadiștii întorși din Siria, pentru detașarea militarilor pe străzi și pentru securizarea frontierelor. A fost doar una dintre măsurile luate în Belgia, unde inclusiv armata a fost detașată în lupta împotriva terorismului.

Dar atacurile de astăzi de la Bruxelles ar trebui să le dea de gândit tuturor țărilor care au sporit cheltuielile de securitate cu speranța că mai mulți bani înseamnă amenințări mai mici.

Franța cheltuiește un milion de euro pe zi pentru măsuri sporite de siguranță și a primit de la Comisia Europeană permisiunea de a depăși țintele de deficit bugetar. Germania angajează de asemenea mai mulți polițiști și agenți de informații, iar guvernul propune creșterea cheltuielilor de apărare cu 150 de miliarde de euro în următorii 15 ani. Iar Marea Britanie a aprobat de curând cheltuieli militare de peste 15 miliarde de euro.

Jane's Defence estimează că, în total, bugetele de apărare ale țărilor din Europa de Est vor crește cu 50 de miliarde de euro până în 2019 și vor ajunge la 215 miliarde de euro. Blocul european și-a reconfigurat prioritățile după agresiunile rusești de acum doi ani, dar și după atacurile teroriste.

Însă, o analiză a Institutului pentru Studii de Securitate din cadrul Uniunii Europene arată că banii în plus alocați acum trebuie să acopere înainte de toate cheltuielile tăiate în anii de criză.

În țările din sudul Europei, cele care au fost lovite cel mai tare de probleme economice, cheltuielile de apărare au scăzut cu 30% după 2007, iar în economiile bogate din vestul Europei scăderea a fost de 10%.

Singurele care și-au întors cheltuielile de apărare la nivelul de dinainte de criză sunt țările nordice, cele baltice și cele est-europene, printre care și România.

Însă în cazul Europei de Est, menținerea pe aceeași linie a unor cheltuieli militare care au fost mereu mici nu este o soluție. Trebuie alocați mai mulți bani, iar analiza Institutului european arată că este important și cum sunt cheltuiți acești bani. Pentru că sunt țări care au la dispoziție toate mecanismele pentru combaterea amenințărilor, dar nu reușesc să le folosească eficient.

De exemplu, doar 50% din avioanele, elicopterele, transportoarele și submarinele din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie sunt gata de luptă în orice moment. Desigur, sunt echipamente destinate războaielor deschise, însă în momentul în care militarii au fost trimiși pe străzile capitalelor occidentale în căutarea de teroriști, a devenit clar că prerogativele armatelor s-au schimbat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri