Germania vrea să interzică vălul islamic

Data publicării:
Bayern Muenchen v Inter Milan - Beckenbauer Cup
MUNICH, GERMANY - AUGUST 05: A woman covered in a burqa is pictured prior the Beckenbauer Cup match between FC Bayern Muenchen and Inter Milan at the Allianz Arena on August 5, 2008 in Munich, Germany. (Photo by Patrik Stollarz/Bongarts/Getty Images)

Germania vrea să interzică vălurile islamice care acoperă faţa. Partidul cancelarului Angela Merkel susţine că femeile musulmane care lucrează în instituţii publice trebuie să fie uşor de identificat. Pentru a deveni lege, propunerea trebuie să fie adoptată de guvernul de la Berlin. Franţa, Belgia sau Italia au interzis deja, complet sau parţial, purtarea vălurilor totale. Anumite oraşe franceze au mers chiar mai departe cu restricţiile şi unele staţiuni au interzis femeilor să vină la plajă în burkini, costumul de baie care le acoperă din cap până-n picioare. Cannes a fost primul oraş. Astăzi i s-a alăturat şi Nisa, metropola de pe Coasta de Azur unde 85 de oameni au murit într-un atac comis pe 14 iulie.

Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne: „Nu suntem de acord cu vălurile care acoperă faţa. Nu îşi au locul într-o societate deschisă. Femeile care vor să se angajeze într-un post public nu pot purta un văl care să le acopere faţa în totalitate. Este valabil oriunde este necesară identificarea”.

Portul tradiţional musulman a devenit subiect de polemică în Europa după ce primarul oraşului francez Cannes a interzis femeilor să poarte burkini, costumul de baie islamic, pe motiv că ţinuta este arhaică şi contravine principiilor statului laic. Exemplul a fost urmat rapid de alte oraşe din Franţa, în contextul unui dominant sentiment de nesiguranţă alimentat de atentatele comise vara aceasta.

Funcţionară din primăria Cannes: „Am considerat necesar să luăm această măsură pentru siguranţă. Pentru că (burkini-ul, n.red.) risca să genereze acte care ar fi putut pune în pericol siguranţa publică”.

Explicaţia primăriei Cannes a ridicat rapid semne de întrebare despre libertatea de cult, dar şi despre cât de ofensator este un costum de baie care acoperă o femeie din cap până-n picioare în comparaţie cu unul care nu lasă mai nimic imaginaţiei.

Abdallah Zekri, preşedintele Observatorului pentru fapte islamofobe: „Cred că este doar o tactică populistă, este o modalitate de a atrage alegători extremişti. Şi noi suntem tot cetăţeni francezi şi vrem să trăim”.

Pe de altă parte măsura luată în staţiunea de pe Coasta de Azur, nu ar trebui să surprindă. Franţa a fost şi prima ţară europeană care a interzis în spaţiile publice, acum cinci ani, orice formă de văl islamic care acoperă faţa. Modelul a fost preluat şi de Belgia. Alte state europene precum Danemarca, Italia sau Elveţia au introdus interdicţii parţiale, limitate fie doar la anumite oraşe, fie doar la anumite instituţii. În ţara unde a fost purtat prima dată, Australia, burkiniul este considerat o modalitate de integrare a femeilor musulmane care au şansa să respecte normele credinţei lor şi totodată să se bucure de activităţi care altfel le-ar fi inaccesibile. Vălul islamic cunoaşte multe forme în funcţie de ţara unde este purtat sau de confesiune.

Cea mai strictă formă este burka. Femeia musulmană este acoperită complet, având o plasă în dreptul ochilor. Niqabul este un veşmânt similar cu sigura diferenţă că ochii sunt descoperiţi. Chadorul acoperă corpul, capul, dar nu şi faţa, în timp ce hijabul este eşarfa sub care femeile musulmane îşi ascund părul şi pieptul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri