Luarea de ostatici la un supermarket din Franța s-a încheiat cu patru morți. Ce voia atacatorul

Data actualizării: Data publicării:
luare ostatici trebes franta

Franţa a trecut vineri din nou prin clipe de teroare. Un bărbat înarmat a ucis trei oameni şi a rănit alţi cel puţin zece în sudul ţării, în două incidente separate. Timp de cel puţin patru ore, acelaşi suspect a ţinut ostatice mai multe persoane într-un magazin din localitatea Trebes. Avea revendicări foarte clare. Voia eliberarea unui terorist judecat pentru că a luat parte la atentatele coordonate de la Paris din noiembrie 2015. Suspectul a fost identificat: este un cetăţean francez cu origini marocane, în vârstă de 25 de ani. El era cunoscut poliţiei. A fost şi arestat pentru scurt timp în 2013 pentru fapte de drept comun.

Alerta s-a dat în jurul orei locale 11:00, când un bărbat înarmat a intrat într-un supermarket din mica localitate Trebes, situată în sudul Franţei. Atacatorul s-a baricadat înăuntru după ce a tras mai multe focuri de armă în poliţistii care patrulau pe stradă. El şi-a declarat apartenenţa la gruparea teroristă Stat Islamic şi cerut eliberarea lui Salah Abdleslam, unul dintre autorii atentatelor coordonate de la Paris, din noiembrie 2015, în urma cărora 130 de oameni au murit.

„Din toate informaţiile, este vorba de un atac terorist. Vreau să îmi exprim sprijinul pentru toţi cei implicaţi. Vreau să îi asigur pe locuitorii din Trebes că toate forţele necesare au fost mobilizate”, a anunțat președintele Emmanuel Macron.

Cei care au reuşit să se salveze spun că suspectul ar fi strigat „Allah este mare şi o să vă ucid pe toţi”. Poliţia a izolat zona şi nimeni nu a putut intra şi ieşi din Trebes.

- Soţul meu m-a sunat şi mi-a spus că sunt copii la şcoală, la aproximativ 300 de metri distanţă, a povestit o femeie.
- Şi nu puteţi merge la ei?
- Nu, nu mă lasă. Nu pot intra nici în Trebes şi sunt singură aici.

Înainte de a asedia magazinul din Trebes, suspectul a încercat să fure o maşină în Carcassonne, a tras asupra șoferului şi a pasagerului, ucigându- l pe cel din urmă.

A atacat apoi o patrulă de poliţie şi l-a rănit uşor pe unul dintre agenţi.

„Este stare de alertă la noi în oraş. Părinţii sunt disperaţi, copiii sunt la şcoală. Intervalul 12-14 este un interval important la francezi, pentru că e momentul de pauză la şcoli şi pentru oamenii care lucrează. Părinţii au fost efectiv blocaţi, nu au putut să-şi recupereze copiii de la şcoli. Ni s-a transmis să nu ieşim din casă. Eu, personal, mi-am luat copilul de la şcoală şi nu îl mai duc după-amiază pentru că îmi este teamă. Suntem un pic obişnuiţi cu situaţiile acestea, deja. Încercăm să ne protejăm. Dacă merg la cumpărături, îmi las copilul la nişte prieteni. Încercăm să nu ne expunem atât de mult atunci când sunt astfel de evenimente, concerte, meciuri”, a relatat la Digi24 Alexandra Manea, o româncă stabilită în Franța.

Cinci ore după debutul crizei şi după minute bune de negociere cu atacatorul, trupele speciale au luat hotărârea de a lua cu asalt magazinul în care acesta luase ostatici. În urma intervenţiei, suspectul a fost ucis de trupele antitero.

Autorităţile franceze anunţă că de la începutul anului au dejucat două atentate teroriste, iar anul trecut alte 20 de atacuri.


Actualizare 15:45 - Suspectul a fost ucis, după ce a refuzat să se predea. La negocieri ar fi asistat și mama și sora atacatorului, care au fost aduse de autorități la fața locului. În acest moment urmează recuperarea victimelor. Potrivit unor informații neconfirmate ar fi vorba de trei morți. Doi dintre ostatici ar fi murit.

Atacatorul ar fi furat o mașină, a împușcat șoferul mașinii, dar și pasagerul. Cel din urmă ar fi murit, reprezentând a treia victimă.

Șoferul mașinii furate ar fi fost grav rănit. 

Actualizare 15:05 - Ministerul de Interne a confirmat că doi ostatici au fost uciși de bărbatul înarmat. De asemenea, alte trei persoane sunt rănite grav, scrie 20minutes.fr. 

În acest moment o singură persoană ar fi ostatică.

Actualizare 14:45 Presa locală vorbește, pe surse, de doi morți, dar autoritățile subliniază că încă nu pot confirma oficial.  Tot pe surse, presa locală spune că un jandarm a luat legătura cu autorul luării de ostatici. Mașina lui - cea din care s-a tras asupra polițistului local rănit - a fost găsită în parcarea supermarketului și deci se poate spune că e vorba de una și aceeași persoană. 

Unele surse vorbeau anterior despre existența unui complice, care ar fi fost zărit în mașina din care s-a tras asupra patrulei poliției locale.

Actualizare 13:50- Potrivit presei locale, care citează surse din poliție, doi ostatici ar fi fost împușcați, fiind inconștienți. Momentan nu se știe dacă persoanele sunt decedate. O mare parte din clienții supermarketului au reușit să iasă.

Oficialii vorbesc de asemenea și de alți 10 răniți.

Ministrul de Interne al Franței ar urma să se deplaseze la fața locului.

Actualizare 13:30 - 20 de persoane care au reușit să iasă din supermarket când au constatat că are loc un atac terorist au povestit că bărbatul, un marocan în vârstă de aproximativ 30 de ani, a tras mai multe focuri de armă.


Un bărbat, care se declară soldat al organizaţiei Stat Islamic, a luat mai mulţi ostatici într-un supermarket din localitatea Trebes, în sudul Franței. De asemenea, un polițist a fost împușcat pe stradă în Carcassonne, la 15 minute distanță cu mașina de magazin. Autoritățile tratează incidentul ca unul de natură teroristă. 

Conform presei din Franța, bărbatul mai întâi a atacat o patrulă de politiști și a reușit să împuște un agent, care a fost transportat la spital, după care a intrat într-un supermarket „Super U” și ar fi luat ostatici clienții și angajații magazinului.

Focurile de armă ar fi fost trase dintr-o mașină, care ulterior a ajuns la supermarket.

AFP relatează că una sau două persoane ar fi fost împușcate în timpul luării de ostatici. Măcelarul supermarketului ar fi fost ucis, potrivit publicației La Depeche.

Autorul atacului terorist este înarmat, are asupra sa mai multe grenade și spune că vrea să răzbune Siria. La momentul în care a intrat în magazin, bărbatul a strigat „Allahu Ahbar”.

La fața locului, a fost stabilit un perimetru de securitate. Autoritățile încearcă să-l convingă pe bărbat să-i lase pe ostatici să plece. 

Premierul francez Edouard Philippe a declarat că incidentul este o „situație serioasă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri