Incendiu pus intenționat într-un bloc locuit de români, în Germania. Noi precizări de la MAE

Data actualizării: Data publicării:
incendiu germania

Mai mulţi muncitori români au tras spaima vieţii lor în Germania. Blocul în care erau cazaţi alături de alţi străini a ars în noaptea de joi spre vineri, iar poliţia spune că cel mai probabil focul a fost pus intenţionat. 33 de oameni au ajuns la spital intoxicaţi cu fum. Presa germană scrie că românii erau angajaţii unei firme de construcţii. Preşedintele Klaus Iohannis condamnă în termeni duri acest eveniment, la fel și ambasadorul Germaniei la București.

ACTUALIZARE sâmbătă, ora 9:30. Ministerul român de Externe a transmis noi detalii în legătură cu acest caz:

„Echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Bonn s-a deplasat în localitatea Bergkamen, la unul dintre locurile unde au fost cazați 10 dintre cetăţenii români, rezidenţi ai imobilului incendiat, pentru a le oferi asistenţă consulară.
În urma discuţiilor, a rezultat faptul că aceştia lucrează în Republica Federală Germania în domeniul construcților, pe baza unor contracte de muncă încheiate legal.

Cetăţenii români nu au solicitat sprijinul Consulatului, declarând că nu au probleme cu documentele de identitate sau călătorie. Consulul le-a preluat datele de identitate și coordonatele de contact.

Referitor la ceilalți membri ai grupului de locatari, precizăm că aceştia au fost cazați în diverse alte spații locative dintr-un oraș situat în vecinătate, aflându-se în siguranţă.
Reprezentantul oficiului consular le-a oferit acestora coordonatele de contact ale Consulatului General al României la Bonn, pentru a putea solicita asistență consulară în caz de nevoie.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Bonn, continuă monitorizarea cu prioritate a cazului şi menţine în permanenţă legătura atât cu cetăţenii români afectaţi de incendiu cât şi cu toate autorităţile locale, acordând asistenţă consulară”.

Pompierii au fost chemaţi iniţial pentru o maşină care luase foc în faţa clădirii. La scurt timp au mai primit un apel care anunţa şi un incendiu în interior. Când au ajuns, au găsit mai multe cauciucuri care ardeau pe holul de la intrare.

„Angajaţii unei brutării ne-au sesizat că mai multe persoane s-au refugiat pe acoperişul clădirii şi au cerut ajutor. Le-am coborât de acolo cu scări de incendiu”, a declarat Dietmar Luft, pompier.

Incendiul din stradă a îngreunat evacuarea. Din cauza fumului gros, 33 de oameni au ajuns la spital, intoxicaţi. Toţi au fost externaţi în cursul zilei de vineri.

Potrivit datelor furnizate de autorităţile locale Consulatului General al României la Bonn, imobilul incendiat avea 45 de locatari, dintre care 33 înregistraţi ca români. Primarul din Bergkamen a precizat presei germane că în clădire erau şi opt cetăţeni moldoveni.  Angajatorul german al muncitorilor le-a spus autorităţilor române că le-a asigurat celor afectaţi cazarea în altă parte.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat ferm după incident: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen, într-o clădire în care locuiesc și cetățeni români, chiar de Ziua Națională a României. Președintele Klaus Iohannis este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniți, poate avea loc în Europa anului 2017 și condamnă cu fermitate acest incident. Președintele României se interesează personal de această situație, va urmări evoluțiile și se așteaptă ca ancheta autorităților germane să elucideze cu maximă urgență circumstanțele producerii incendiului”.

La rândul său, ambasadorul Germaniei la Bucureşti a comentat situaţia pentru Digi24: „Am fost şocat să aflu despre teribila incendiere intenţionată din oraşul Bergkamen. Înainte de toate, doresc să exprim adânca mea compasiune faţă de cei răniţi. Autorităţile germane au început o anchetă complexă a a cestui caz criminal, ale cărui motivaţii trebuie încă stabilite. Este dureros, în mod special, pentru mine, să comentez acest incident într-o zi de sărbătoare naţională pentru poporul român, care nu ar trebui să fie umbrită de un astfel de eveniment”, a declarat Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România.


ACTUALIZARE 00.10. Presa germană scrie că românii erau angajaţii unei firme de construcţii.

Şi ambasadorul României la Berlin a comentat incidentul.

Citiţi şi:

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: Am fost şocat să aflu astăzi despre teribila incendiere din Bergkamen

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: „Poliţia face în continuare cercetări, noi suntem în legătură cu conducerea poliţiei şi a Ministerului de Interne din Dortmund, respectiv din landul Renania de Nord-Westfalia. Ştim că cei şapte români şi turci aflaţi în stare critică în cursul dimineţii în urma incendiului au fost externaţi şi sunt în afara oricărui pericol”.

Din primele concluzii ale anchetatorilor germani, focul ar fi fost pus intenţionat.


ACTUALIZARE 21.25. Toate persoanele spitalizate în urma incendiului au fost externate, iar locatarii clădirii afectate au fost cazaţi în altă parte, anunţă MAE. Dintre cele 45 de persoane care locuiau în imobil, 33 erau înregistrate ca cetăţeni români, iar unele persoane aveau dublă cetăţenie.

"Potrivit ultimelor date furnizate Consulatului General al României la Bonn de către autorităţile locale, în imobilul incendiat locuiau 45 de persoane, dintre care 33 erau înregistrate ca cetăţeni români, unele dintre persoanele rezidente având dublă cetăţenie, printre care şi cea română. Conform datelor obţinute de reprezentanţii oficiului consular, toate persoanele spitalizate în urma producerii incendiului au fost externate", precizează Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, în urma demersurilor oficiului consular, angajatorul german al persoanelor afectate de incendiu a confirmat că le-a asigurat cazarea într-o altă locaţie.

O echipă consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Bonn se deplasează la locul incidentului, pentru evaluarea situaţiei şi acordarea de asistenţă consulară, în caz de necesitate, menţionează ministerul.

"Cercetările cu privire la acest caz sunt efectuate de către Poliţia din oraşul Dortmund. Reprezentanţii oficiului consular de la Bonn sunt în legătură cu anchetatorii germani. Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Bonn, monitorizează cu prioritate cazul şi menţine în permanenţă legătura cu toate autorităţile implicate", adaugă instituţia.

ACTUALIZARE 18.40. Klaus Iohannis este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen, într-o clădire în care locuiesc şi cetăţeni români, chiar de Ziua Naţională a României. Preşedintele Klaus Iohannis este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniţi, poate avea loc în Europa anului 2017 şi condamnă cu fermitate acest incident", transmite Preşedinţia.

ACTUALIZARE 17.30. Purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, a spus la Digi24 că în acest moment nu este confirmată identitatea niciunui cetățean român în rândul persoanelor rănite în incendiu.

„Am fost întrebat de ce de azi-noapte până acum nu avem această informație. Ancheta este în derulare, este un atribut exclusiv al autorităților germane. Noi nu avem competențe de natură judiciară în astfel de situații. Până când naționalitățile, identitățile nu sunt confirmate, aceste date nu sunt transmise misiunii diplomatice, oricât de mult am insista pe lângă autoritățile germane”, a explicat el.
Ciocoiu a spus că nu are informații despre cauzele incendiului: „Nu avem niciun indiciu, avem aceste ipoteze care sunt vehiculate și in mass-media germane”.


Oficiul consular a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre victime. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile locale, în imobilul afectat de incendiu locuiau 45 de persoane, printre care şi cetățeni români”, arată MAE.

33 de persoane au fost spitalizate în urma incendiului, iar câteva au fost externate. Cei mai mulți au fost intoxicați cu fum. Șapte persoane sunt în stare gravă.

Autorităţile din Germania anchetează cauzele incendiului.

Consulatul General al României la Bonn monitorizează cu prioritate cazul şi menține în permanenţă legătura cu autorităţile competente, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară”, arată MAE.

Poliţiştii cred că focul a fost pus intenţionat, mai ales că în interiorul clădirii au fost găsite mai multe cauciucuri incendiate, iar ieşirile din clădire au fost, aparent, blocate de anvelope, pentru ca oamenii să nu mai poată ieşi, relatează presa din Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri