Infanta Cristina, achitată. Cumnatul regelui Spaniei intră însă la închisoare

Data publicării:
Noos Trial Held in Palma de Mallorca
Infanta Cristina și soțul ei, Inaki Urdangarin | Foto: Gulliver/GettyImages

Cumnatului regelui Spaniei, fostul handbalist Inaki Urdangarin, a fost condamnat vineri la şase ani şi trei luni de închisoare pentru fraudă. Sora monarhului, infanta Cristina, a fost achitată, însă trebuie să plătească o amendă de 265.000 de euro. 

Este o decizie pronunțată în primă instanță, dar cumnatul regelui Spaniei ar putea fi închis încă de vineri, chiar dacă va face apel, pentru că procedura în dreptul spaniol prevede încarcerarea imediată în cazul unor pedepse de peste șase ani închisoare, transmite corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu.

Asociatul lui Inaki Urdangarin, Diego Torres, va face opt ani și șase luni de închisoare, potrivit deciziei tribunalului.

În total, 17 persoane au fost condamnate în acest proces. A fost pentru prima dată când un membru al Casei Regale s-a așezat în banca acuzaților. Prejudiciul despre care se vorbește în acest proces este de 6 milioane de euro. Infanta a susţinut mereu că nu a ştiut nimic de deturnarea banilor şi, în pofida presiunilor familiei, a refuzat să divorţeze. Cristina este căsătorită din 1997 cu fostul handbalist Inaki Urdangarin şi au patru copii.

Regele Felipe al Spaniei și regina Letiția au aflat verdictul în timp ce îl însoțeau într-o vizită la un muzeu pe președintele Ungariei, pe care îl au ca oaspete. Imediat s-a anunțat că presa nu mai are acces la dineul care era prevăzut la ora locală 14:00.

Infanta Cristina a fost acuzată, alături de soţul ei, Inaki Urdangarin, de deturnare de fonduri publice printr-o organizaţie nonprofit și risca patru ani închisoare. Infanta Cristina l-ar fi ajutat pe soțul ei să deturneze bani publici, prin intermediul unei fundaţii înfiinţate de cei doi.

În timpul procesului, Infanta Cristina a Spaniei a rămas fără titlul de ducesă de Palma de Mallorca. Decizia a fost luată chiar de fratele ei, regele Felipe al VI-lea, în contextul în care sora sa era judecată pentru fraudă fiscală şi deturnare de fonduri. Ea nu a fost prezentă, de altfel, la încoronarea ca rege a fratelui ei, în 2014.

Procesul a început în ianuarie anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri