Bruxelles. Întâlnire Iohannis – Theresa May

Data actualizării: Data publicării:
iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Bruxelles, unde se desfăşoară Consiliul European. Şeful statului va avea o întâlnire importantă, înainte de summit, cu premierul britanic, Theresa May. Principalul subiect al discuţiilor va fi situaţia românilor din Marea Britanie, după Brexit, relatează corespondentul Digi24 la Bruxelles, Alice Iacobescu.

Este prima întrevedere a președintelui României cu noul premier al Marii Britanii. Cei doi se vor întâlni în această după-amiază și, ulterior, șeful statului va face declarații de presă.

Pe agenda summitului de la Bruxelles se află, printre altele, și problema vizelor pentru Canada. Preşedintele a declarat miercuri că, dacă se va ajunge la o ”înţelegere rezonabilă” cu partea canadiană, România îşi va retrage rezervele legate de încheierea acordului CETA. Şeful statului a precizat că acest lucru înseamnă liberalizarea vizelor, începând din 2017, fără condiţii inacceptabile pentru ţara noastră.

Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în privinţa liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord”, a declarat preşedintele.

Întrebat ce înseamnă o înţelegere rezonabilă, Klaus Iohannis a răspuns: ”Înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii. Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 18, 19 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri