Jaf la Ritz. Cine sunt Panterele Roz, hoții de lux cu instrucţie militară

Data publicării:
jaf2

Bijuteriile de patru milioane şi jumătate de euro, furate acum două seri dintr-un magazin al hotelului Ritz de la Paris, au fost recuperate. O parte din pradă a fost găsită la trei hoţi prinşi la scurt timp după jaful de proporţii. Celelalte au fost descoperite într-o geantă abandonată de doi complici care sunt căutaţi şi acum de poliţişti. Anchetatorii cred că cei care au spart vitrinele cu topoare ca să fure podoabe fac parte dintr-o bandă periculoasă de hoţi veniţi din Balcani. În ciuda faptului că îşi spun Panterele Roz, au devenit cât se poate de temuţi în toată lumea. Plini de curaj şi foarte agresivi, au dat zeci de spargeri răsunătoare în ultimii ani.

Reporter: “Cum i-aţi descrie pe membrii Panterelor Roz?”

Polițist: „Din punctul meu de vedere, probabil că are cele mai bine organizate echipe din lume.”

Panterele Roz s-au specializat de la început pe jafuri spectaculoase. Ţinte sunt întodeauna bijuteriile şi obiectele de mare valoare: ceasuri de mii de euro şi diamante.

Polițist: „Diamantele sunt ca banii gheaţă. Dimensiuni mici, valorează foarte mult, poţi călători foarte uşor cu ele şi le poţi vinde foarte uşor.”

Panterele Roz au ajuns o legendă în domeniu. Le sunt atribuite peste 400 de atacuri, de la Londra şi Paris la Tokyo. Valoarea furturilor ar fi de ordinul sutelor de milioane de euro. Banda cu nume de desene animate este cât se poate de fioroasă. Are peste 200 de membri, originari mai ales din fosta Iugoslavie.

Mulţi au luptat în războaiele de acolo şi au instruire paramilitară. Dovadă modul de acţiune. Rapiditatea cu care dau loviturile este cuvântul cheie.

Polițist: „Un jaf durează maximum două minute. De obicei, durează chiar mai puţin de un minut. Sub 60 de secunde. Şi întotdeauna, unul dintre atacatori cronometrează.”

Alt element esenţial este agresivitatea, dozată suficient ca să deruteze şi să elibereze terenul.

Polițist: „Într-o secundă îţi pun o armă în faţă şi după aceea începe jaful. Ceilalţi membri ai grupului intră în magazin, încep să spargă vitrinele...”

Două dintre cele mai răsunătoare jafuri ale bandei Panterele Roz au fost la Dubai şi Tokyo. În primul au intrat cu maşinile într-un mall şi au spart vitrinele securizate ale unui magazin cu bijuterii. Iar în Japonia au furat în mai puţin de un minut o singură bijuterie fără egal: colierul "Contesa de Vendome": 116 diamante într-o singură montură în valoare de 31 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri