Macron: Vreau să decretez stare de urgență economică și socială

Data actualizării: Data publicării:
macron

Starea de urgență economică în Franța. Este anunțul făcut de Emmanuel Macron. Președintele Franței a apărut în faţa naţiunii cu soluţii pentru problemele care au înflăcărat „vestele galbene".

Macron condamnă dur violențele din timpul protestelor Vestelor Galbene: „Aceste violențe nu sunt în beneficiul nimănui. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat, cum unii au profitat de această situație. Am văzut cu toții cum unii au  încercat să afecteze stabilitatea republicii. Nicio nemulțumire nu poate să justifice aceste atacuri împotriva poliției, jandarmeriei. Libertatea noastră există tocmai pentru faptul că fiecare poate să își exprime în mod liber opiniile. Fără să se teamă. Dar când situația degenerează, se înrăutățește. Trebuie să domnească un calm și o ordine republicană.

Președintele Franței a criticat actele de violenţă, însă a recunoscut că există nemulţumiri legitime ale protestatarilor. El a precizat că nu are „indulgenţă” faţă de protestatarii violenţi, adăugând că „nicio furie” nu justifică atacarea poliţiei sau vandalizarea magazinelor, astfel de acte ameninţând libertatea Franţei.

"Vreau să găsim o soluție pentru noi toți francezii pentru că trebuie să respectaăm această prietenie care unește națiunea franceză. Și pentru că înaintea acestei crize am fost ales totuși. Și nu am uitat ce promisiuni v-am făcut în campania electorală. Vreau să decretez stare de urgență economică și socială. Vreau ca copiii noștri să trăiască mai bine ca noi. Și nu putem face acest lucru decât prin formarea unei generații mai bune," a declarat Macron.

Multe persoane sunt nemulţumite de condiţiile de trai şi simt că „nu au fost ascultate”, a precizat Macron. „Îmi asuma partea din vină pentru situaţie – este posibil să fi lăsat senzaţia că am alte griji şi priorităţi. Ştiu că unii dintre voi aţi fost răniţi de cuvintele mele”, a declarat el.

Macron a anunțat măsuri precum creșterea salariului minim cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. De asemenea, orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Ne dorim o țară în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului şi Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârşit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate", a spus Macron.

Macron a anunţat şi anularea unei creşteri a taxelor pentru pensionarii cu venituri mici, iar angajatorii vor fi încurajaţi să acorde bonusuri de sfârşit de an angajaţilor, neimpozitabile.

Liderul de la Elysee a anunțat și că va deschide o dezbatere naţională pe temele sensibile, inclusiv imigrația.

”Suntem într-un moment istoric. Prin dialog şi responsabilitate vom reuşi”, și-a închis discursul Macron.

Toate aceste măsuri au fost cerute de „vestele galbene” în timpul celor patru săptămâni de proteste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri