Marea Britanie, vizată zilnic de atacuri teroriste

Data actualizării: Data publicării:
spion

Marea Britanie este vizată aproape zilnic de atacuri teroriste, dezvăluie un fost agent MI5, serviciul intern de informaţii. Retras din activitate, a primit permisiunea foştilor şefi să le povestească reporterilor câteva dintre misiunile lui. Concluzia? Filmele cu spioni nu conţin atât de multă ficţiune cum credem.

Tom Marcus”, fost agent MI5: „Mă îmbrăcasem ca un vagabond care cerşea, când am observat că din moschee ies mai multe femei decât intraseră. Aşa că am alertat echipa de intervenţie, fiindcă mi-am dat seama că cel urmărit îşi schimbase înfăţişarea. Membrii echipei au ajuns foarte repede şi l-au scos din maşină, unde au găsit arme şi bombe artizanale”.

Spionul a împiedicat atunci un atentat care viza 60 de elevi. A fost, însă, el însuşi ţinta unui atac al jihadiştilor.

Tom Marcus”, fost agent MI5: „A fost ceva ce n-am mai văzut în Marea Britanie, a fost foarte, foarte aproape ca teroriştii să ma bage într-o dubă şi să mă transporte la o adresă. Acolo, forţele speciale au găsit o folie întinsă pe jos, o cameră video, un steag şi un cuţit de măcelar. A fost la limită”.

Islamiştii nu sunt, însă, singurele persoane supravegheate de serviciile britanice.

Tom Marcus”, fost agent MI5: „În special agenţii ruşi sunt extrem de eficienţi. Sunt foarte bine pregătiţi în contraspionaj, sunt capabili să identifice şi de oprească agenţi ca mine”.

Spionul care acum îşi spune Tom s-a retras din activitate acum trei ani. Le-a spus însă reporterilor că ameninţarea teroristă nu a scăzut de atunci.

Reporter: Cât de des dejucaţi atacuri?

„Tom Marcus”: Tot timpul, tot timpul.

Reporter: În fiecare săptămână, în fiecare lună?

„Tom Marcus”: Câteodată zilnic.

Spionul a fost nevoit să se retragă din MI5 pentru că a fost diagnosticat cu stres posttraumatic. Acum şi-a revenit şi nu mai are coşmaruri în fiecare noapte, dar obiceiurile vechi mor greu. Se teme că fiul său poate păţi ceva, aşa că i-a montat dispozitive de urmărire pe haine, ca să afle când este în pericol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri