Ministrul de Interne a preluat şefia guvernului francez

Data publicării:
bernard cazeneuve foto twitter

Predare de ştafetă la Paris. Fostul şi actualul premier al Franţei au apărut împreună în faţa presei. Manuel Valls i-a urat succes lui Bernard Cazeneuve, cel care a fost numit să-l înlocuiască. Este pentru a doua oară când Bernard Cazeneuve îi ia locul lui Manuel Valls. Prima dată s-a întâmplat în aprilie 2014, atunci când Valls a avansat din poziţia de ministru de Interne în cea de prim-ministru.

Manuel Valls, fost premier al Franţei: „Vă urez mult succes, reuşite din plin, noroc! Trăiască Republica, trăiască Franţa şi vă mulţumesc tuturor!”

Bernard Cazeneuve, premierul Franţei: „Trebuie să continuăm să protejăm, să protejăm ţara faţă de ameninţările teroriste! Nu mai e nevoie să spunem, în mandatul dumneavoastră (al lui Manuel Valls – n.r.), al preşedintelui Republicii (Francois Hollande – n.r.) şi al meu însumi la Ministerul de Interne, ameninţarea a fost la un nivel extrem de ridicat.”

Luni, Manuel Valls şi-a anunţat demisia din funcţia de premier şi a intrat în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Pentru a deveni oficial candidat, el trebuie să primească nominalizarea socialiştilor, la alegerile primare de la sfârşitul lunii ianuarie. Ca şi făcut, cred analiştii. Manuel Valls este favoritul cert, dintre cei 8 candidaţi anunţaţi până acum în Partidul Socialist. Nu se bucură, însă, de foarte multă susţinere în rândul electoratului francez. Un sondaj realizat de Ifop-Fiducial pentru Paris Match arată că 65% dintre cei care au răspuns cred că în turul al doilea alegerilor prezidenţiale de anul viitor vor intra candidatul dreptei, Francois Fillon, şi cel al extremei dreapta, Marine le Pen. O altă variantă posibilă ar fi o confruntare între Marine Le Pen şi independentul Emmanuel Macron, fost ministru al Economiei în guvernul Valls.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri